Foto: Anders Lie Brenna, enerWE
Foto: Anders Lie Brenna, enerWE

Så mye må kraftkommunene betale for strømmen neste år

Departementet har bestemt hva vannkraftverkenes "innkjøpspris" blir neste år.

Publisert Sist oppdatert

Olje- og energidepartementet opplyser i en pressemelding at konsesjonskraftprisen for 2020 nå er fastsatt til 11,27 øre/kWh. Dette er en økning fra årets pris som har vært på 10,99 øre/kWh.

Konsesjonsprisen er en lovbestemt pris på det som kalles konsesjonskraft. Kort fortalt får kraftkommunene 10 prosent av kraftproduksjonen i vannkraftverkene til en slags innkjøpspris eller kostpris.

I praksis bruker ikke kraftkommunene denne strømmen selv. De selger den videre, typisk på kraftbørsen Nord Pool. Der har systemprisen så langt i år ligget på 38,5 øre/kWh. Det betyr at vannkraftkommunene har tjent i snitt 27,51 øre/kWh.

Denne konsesjonskraften er forøvrig noe av det kraftskatteutvalget ønsker å endre. De vil fjerne hele ordningen, og erstatte den med økt grunnrenteskatt.

En utfordring med det er at konsesjonskraften går direkte til vertskommunene mens grunnrenteskatten går til staten. Kraftskatteutvalget mener at det fint kan håndteres ved å overføre tilsvarende beløp fra staten til kommunene.

Kraftkommunene er på sin side skeptisk til en slik modell da det gjør de avhengig av at det ikke plutselig blir endringer som følge av nye stortingsflertall. Vannkraftverkene er også kritiske, da de mener det er viktig å ha en direkte kobling mellom gevinsten av å være vert for kraftverk, og det å få skatteinntekter.

Powered by Labrador CMS