Organisasjon: Kongo vil tillate oljeleting i nasjonalparker

Publisert

Regjeringen i DR Kongo vil omklassifisere deler av to UNESCO-listede parker, slik at det kan letes etter olje der, ifølge organisasjonen Global Witness.

Den London-baserte organisasjonen uttaler fredag at den har sett dokumenter om en plan om å «tegne grensene på nytt» i de berømte nasjonalbarkene Salonga og Virunga, som er hjemsted for flere av jordens truede dyrearter.

Dette skal ifølge organisasjonen fjerne beskyttelsesstatusen fra områdene der oljelisenser er tildelt, slik at oljeleting kan finne sted der.

Ifølge Global Witness møttes en spesialkommisjon bestående av ministre og sivile tjenestefolk i landet 27. april for å forsøke å presse planene igjennom.

Videre skriver organisasjonen at Kongos oljeminister, Aime Ngoi Muken, har laget et juridisk rammeverk for hvordan områdenes status som beskyttet kan bli endret.

– Forslagene er i direkte strid med Kongos UNESCO-forpliktelser, og bryter med parkenes status som verdensarv, skriver Global Witness.

I en kommentar til AFP skriver Kongos oljeminister at han ikke har kjennskap til planene, men at hvis de eksisterer er «vi ikke redde for å ta dem imot med åpne armer».

(©NTB)