Kommunikasjon har aldri vært viktigere enn nå

Publisert

Kommentar av Chul Christian Aamodt, Administrerende direktør, enerWE AS.

40.000 oljejobber har forsvunnet de siste årene. Det er dramatisk for de det gjelder, men det er også dramatisk for oss som foreløpig ikke er direkte rammet.

Vi nyter alle godt av den norske velferdsstaten, som i stor grad er finansiert av inntektene fra petroleumsindustrien. 20 % av statsbudsjettet finansieres av olje- og gass.

Skal vi sage av greinen vi sitter på?

Majoriteten av det norske folk er enige om at vi må plante nye trær. Vi må finne ut hva vi skal leve av ved siden av olja.

Det som er interessant er at også veldig mange mener vi skal sage av greinen vi sitter på, og fase ut olje- og gass raskere enn hva som er økonomisk forsvarlig.

I forkant av høsten stortingsvalg foregår det en massiv kommunikasjonskamp mellom de som ønsker konsekvensutredning for oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, og de som ønsker varig vern.

 • Les også: Hva innebærer en konsekvensutredning?
 • Samtidig er vannkraftens rolle i det grønne skiftet sterkt underkommunisert. 96,1 % av Norges kraftproduksjon kommer fra fornybar miljøvennlig vannkraft. Resten kommer fra vindkraft og varmekraft. Norge ligger således godt an i det grønne skiftet

  • Les også: Vi har vært utslippsfrie fra dag én
  • Hvem skal tjene penger på olje og gass?

   Ifølge IEAs World Energy Outlook 2016 vil olje og gass være en bærebjelke i verdens energikonsum i 2040. Dersom vi ikke åpner opp nye felt i nord, så mener jeg at vi sager av greinen vi sitter på.

   Verden har behov for energi, og vi kan velge om vi skal hente inntekter fra dette markedet eller overlate det til andre olje- og gassproduserende land.

   Er vi på vei til å ødelegge jordkloden?

   Jeg tror klimaendringene er menneskeskapte, og jeg er dypt bekymret for de skadene vi påfører jordkloden vår. Jeg har to små døtre som jeg håper får vokse opp i et bærekraftig miljø.

   Jeg er veldig glad i gå langrenn, og jeg har bygget et hus nærme markagrensa i Oslo. Det er ergerlig at det ikke er nok snø til å få testet skia. Av og til lurer jeg på om de milde vintrene skyldes global oppvarming?

   Er vi mordere?

   Jeg er klar over at det å bekymre seg over de norske vintrene er navlebeskuende. Global oppvarming skaper store naturkatastrofer som igjen fører til migrasjon og store flyktningstrømmer. Vi må tørre å innrømme at global oppvarming ødelegger livet til store folkemasser. Global oppvarming tar livet av store folkemasser.

   Skal vi tenke på oss eller dem?

   Selv om jeg er for konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja, så synes jeg det er vanskelig å stå 100 % for dette synet. Jeg har problemer med å svare godt for meg når jeg diskuterer med kunnskapsrike ambassadører for miljøvern og klimaforkjempere.

   Jeg har tidligere skrevet om det store skillet mellom østlandet og vestlandet. Veldig mange på østlandet gir totalt blaffen i de som nå er hardt rammet på vestlandet. Det angår ikke østlendingene. Det er oss på østlandet og de andre på vestlandet.

   • Les også: Oljen skiller øst og vest.
   • Tilsvarende så har jeg lett for å tenke at klimaendringene ikke vil ramme oss her i trygge Norge. Jeg har lett for å tenke at det er viktigere å bygge arbeidsplasser i Norge, enn å bidra til et bedre liv for de andre der ute. Det er oss i Norge, og de andre i utlandet. Vi kan jo bare innføre strengere innvandringspolitikk dersom klimaflyktningene dukker opp på norskegrensa. Og så kan vi LIKE og DELE bildene av de som må snu og reise tilbake. Eller er det ikke så enkelt allikevel?

    Det grønne skiftet har en pris

    Forrige uke publiserte vi en sak der Aftenposten mener at strømmen vil bli 30 % dyrere.

    • Les også: Er du klar for 30 % dyrere strøm.
    • Årsaken er at den rene kraften skal eksporteres og erstatte uren kraft sørover i Europa. For å gjøre dette må det bygges kabler, og denne utbyggingen alene vil presse strømprisene opp noen øre per kilowattime.

     Dette er det nordiske bidraget i den europeiske klimadugnaden, sier Vassdrags- og energidirektør Per Sanderud.

     Det er lett å sitte på en cafe på Grünerløkka og si at vi må fase ut olja, og at vi må satse på det grønne skiftet. Det er vanskeligere å svelge det faktum at det grønne skiftet har en pris.

     Uten inntekter fra petroleumsindustrien vil Norge få store utfordringer med å finansiere det grønne skiftet.

     • Les også: Hvordan skal vi finansiere det grønne skiftet?
     • Derfor samler vi alle som jobber med kommunikasjon

      Den 10. mai arrangerer vi enerWE Communication Conference. For fjerde året på rad samler vi nøkkelpersonene innen kommunikasjon i olje- og energibransjen.

      Med oss i programkomitéen har vi Olje- og energidepartemenetet, Norsk olje og gass, Energi Norge, Norsk Industri, SINTEF og NTNU.

      Vi mener at kommunikasjon aldri har vært viktigere enn nå, og vi har derfor valgt å la årets konferanse få et mer politisk preg.

      Vi jobber i disse dager med å ferdigstille konferanseprogrammet. Foreløpig er følgende bekreftet:

      • Olje- og energidepartementet: LoVe me or leave me – Formidling i en verden av absolutter v/Ole Berthelsen, Kommunikasjonssjef
      • Statoil ASA: Statoil post Parisavtalen. Hvordan kommunisere en bærekraftig petroleumsindustri? v/ Øistein Johannessen, Vice President Communication Development and Production Norway
      • Nordea: Hvorfor skriver mediene kun om oljeprisen og sjelden om gassprisen?? v/Thina Margrethe Saltvedt,Chief Analyst Macro/Oil
      • Norsk olje og gass: Erfaringer fra prosjektet «Den nye oljen», v/Tommy Hansen, Kommunikasjonsdirektør og studentene som deltar i prosjektet
      • SINTEF: «CCS» (CO2-håndtering)-spøkelset: Det har gått fra HOT til NOT til HOT igjen v/Nils Røkke, Bærekraftsdirektør
      • Skagerak Energi: Hvorfor er vannskraftens rolle i det grønne skiftet underkommunisert? v/Thor Bjørn Omnes, Kommunikasjonssjef
      • First House: TBA, v/Håkon Borud, Seniorrådgiver
      • Forfatter Maria Amelie: Oil or nothing? Med unntak av oljebransjen er vi fryktelig dårlige i Norge til å vite hva vi er gode på og kommunisere det internasjonalt. Vi har industrier, forskere og gründere i verdensklassen, men vi kan ikke navn på dem og vi fremsnakker dem aldri. v/Maria Amelie
      • Erik Hanøy: Hvordan motivere de som blir igjen etter store nedbemanningsrunder?
      • I tillegg vil det bli politisk paneldebatt ledet av Anders Lie Brenna, Ansvarlig redaktør, enerWE AS.

       Med enerWE Communication Conference løfter vi strategisk kommunikasjon opp på agendaen. Her skal næringslivsledere, kommunikasjonsdirektører, kommunikasjonsrådgivere, HR-direktører og politikere dele erfaringer.

       De dyktigste på kommunikasjon vinner

       Olje- og energibransjen står midt i en stor omstilling. Det norske velferdssamfunnet er avhengig av oljeinntektene i lang tid fremover. Høstens valg vil legge store føringer for oljeutvinning i nord. Klimaendringene skremmer meg.

       De som er dyktigst på kommunikasjon vinner frem. Derfor har kommunikasjon i olje- og energibransjen aldri vært viktigere enn nå.

       --

       Det opplyses om at enerWE AS har inntekter fra enerWE Communication Conference.