Direktør Kjell Giæver i Petro Arctic er glad for dagens avgjørelse i lagmannsretten. - Vi har hele tiden ment at dette er en sak som ikke hører hjemme i domstolene, sier han.
Direktør Kjell Giæver i Petro Arctic er glad for dagens avgjørelse i lagmannsretten. - Vi har hele tiden ment at dette er en sak som ikke hører hjemme i domstolene, sier han.

- Vi er like opptatt av den reelle, globale klimautfordringen som miljøbevegelsen

Mener klimadiskusjonene har for mye fokus på nordområdene. - De fleste brønnene er jo i Nordsjøen.

Publisert

I dag ble det kjent at miljøorganisasjonene ikke vant frem med sitt klimasøksmål som hadde som formål å stoppe oljeboring i Barentshavet.

Når interesseorganisasjonen for olje- og gassvirksomhet i Nord-Norge, Petro Arctic, blir bedt om kommentere den ferske dommen fra Borgarting Lagmannsrett i dag, svarer direktør Kjell Giæver;

- Vi har hele tiden ment at dette er en sak som ikke hører hjemme i domstolene.

Kjell Giæver

- Vi har hele tiden ment at dette er en sak som ikke hører hjemme i domstolene. Norge er et av de sterkeste demokratiene i verden. Et flertall i Norge mener vi skal holde på aktiviteten i Nord, så dette er forankret i det norske folk. Derfor er vi glade for at domstolen har falt ned på det samme som oss.

- Men betyr dette at trusselen over?

- I Petro Arctic har vi stor respekt for spørsmålene om oljeaktivitet og globale klimautslipp. Men vi mener at i akkurat dette spørsmålet, handler det ikke spesifikt om nord. Det er ikke relevans til nord i de globale klimaspørsmålene, sier Giæver til enerWE.

Og bedyrer at de også har rett til å ha en stemme inn i klimadiskusjonen.

Vi er like opptatt av den reelle, globale klimautfordringen som miljøbevegelsen.

Kjell Giæver

- Vi mener at det siste landet som bør slutte med oljeproduksjon, er Norge. Og her påberoper vi oss å ha en stemme. Vi er like opptatt av den reelle, globale klimautfordringen som miljøbevegelsen. Det går an å ha to tanker i hodet samtidig, sier han.

Han knytter diskusjonen til iskanten, som altså er Norges nordlige havområder.

- Det er en trend at de store miljødiskusjonene om olje og gass handler om Nord-Norge. Men de fleste brønnene er jo i Nordsjøen. Enkelte letebrønner i nord får jo så stor oppmerksomhet i et klimaperspektiv, at det kan virke som at akkurat den brønnen er selve dommedag på klima. Når det rent faktamessig ikke er noe forskjell på om brønnen bores i Nordsjøen, Mexico-gulfen eller Svartehavet, avslutter han.