Klimarapport med nyord: Fare for «bærekraftforvirring»

– Med bærekraftforvirring menes at forbruker er usikker på hva slags mat man skal velge ut ifra bærekraftshensyn.

Publisert

Rådene knyttet til kosthold og klima er så komplekse og ubalanserte at de kan føre til «bærekraftforvirring» hos forbrukerne, ifølge ny klimarapport.

Nyordet lanseres i utredningen Klimakur 2030, som ble lagt fram fredag.

Med bærekraftforvirring menes at forbruker er usikker på hva slags mat man skal velge ut ifra bærekraftshensyn

– Med bærekraftforvirring menes at forbruker er usikker på hva slags mat man skal velge ut ifra bærekraftshensyn. Dette kan skyldes manglende kunnskap, men også at ulike matvarer kan imøtekomme ulike bærekraftskriterier (miljø – klima – helse – økonomi), heter det i rapporten.

– Tematikken rundt kosthold og klima er kompleks, og informasjonen kan være ubalansert fordi den reflekterer avsenders særinteresser. Dette bidrar til bærekraftforvirring hos forbruker, påpekes det blant annet.

Rapporten har analysert hvordan Norge kan nå målene om å halvere utslippene av klimagasser i såkalt ikke-kvotepliktig sektor innen 2030. Endrede matvaner er blant hovedgrepene – mindre kjøtt og mer plantebasert mat er oppskriften.

(©NTB)