Arbeiderpartiet ønsker nytt klimaforlik

- Disse spørsmålene er så viktige at det er bra å sende signaler om en bred enighet som kan vare gjennom ulike regjeringer.

Publisert

Arbeiderpartiet inngår gjerne nok et klimaforlik i Stortinget, så lenge man sikrer arbeidsplasser og tiltakene ikke er urettferdige.

– Vi har noen erfaringer med forlik med denne regjeringen som ikke er gode. Men disse spørsmålene er så viktige at det er bra å sende signaler om en bred enighet som kan vare gjennom ulike regjeringer, sier klimapolitisk talsperson Espen Barth Eide (Ap) til NTB.

– Vi ønsker å finne løsninger som oppfyller tre mål: Kutte utslipp, skape jobber og sikre at omstillingen er rettferdig, understreker han.

Om en sektor må omstille seg, må man ha med menneskene, er budskapet.

– Vi skal fortsatt ha økonomisk vekst. Vi skal nyindustrialisere Norge, vi skal fortsatt ha landbruk, vi skal reise rundt, vi skal bo godt med varmt vann i dusjen og varm stue, lover Ap-politikeren, som mener fortsatt økonomisk vekst må ligge til grunn.

Han mener rapporten Klimakur 2030, som ble lagt fram fredag, viser at det er mulig å nå klimamålene med teknologien som er tilgjengelig i dag, men tilføyer at det vil koste både penger og endret livsstil.

Barth Eide peker spesielt på karbonfangst- og lagring som et viktig tiltak for å nå målet om minst 40 prosent kutt i utslippene innen 2030.

– Av alle Norges bidrag til å løse klimakrisen, er dette nummer én, sier han, og håper regjeringen gir klarsignal til et fullskala anlegg i år.

Ap-politikeren mener også staten og kommunene bør bli enda flinkere til å be om de mest klimavennlige produktene i anbudsrunder.

(©NTB)