- I dagens marked er det slik at når det blåser mye, ødelegger det prisene. Det gjør det vanskelig å opprette en balanse, og det blir overproduksjon, sier Morten Pedersen.
- I dagens marked er det slik at når det blåser mye, ødelegger det prisene. Det gjør det vanskelig å opprette en balanse, og det blir overproduksjon, sier Morten Pedersen.

- Vindmøller er dyrt for samfunnet

Twitterprofil og vannkraftekspert Morten Pedersen tror folk flest undervurderer prislappen knyttet til vindkraft.

Publisert Sist oppdatert

Det er jo ikke slik at man er den eneste som har rett og alle andre tar feil. Gjennom uenighet finner man løsninger.

Morten Pedersen

Til daglig jobber Morten Pedersen som prosjektleder innen fornybar energi, men han har etablert seg som en tydelig kommentatorstemme med Twitter som hoved-kommunikasjonsplattform.

- Twitter gir mye kunnskap; voksenopplæring der man lærer noe av sine meningsmotstandere hver dag. Det er jo ikke slik at man er den eneste som har rett og alle andre tar feil. Gjennom uenighet finner man løsninger, sier han til enerWE

På Twitter-profilen legger Pedersen ut glimt fra sin hverdag i vannkraften.

- Jeg har mye praktisk erfaring. Interessen for vannkraft begynte med sommerjobb via et firma innleid til Hellefoss kraftverk i Hokksund som 15-åring. Nå har jeg krabbet opp og ned og overalt i kraftverk i snart 30 år. Jeg har også vært med NVE på reiser i EU siden 2014.

- Ikke bare enkelt

Han forteller at han også jobber som konsulent for 40 kommuner i Bulgaria som omhandler oppgraderinger innen fornybar energi.

Det er viktig å få folk til å forstå at det ikke bare er enkelt med vindkraft.

Morten Pedersen

- De fleste har nok fått med seg at jeg synes vindmøller er dyrt for samfunnet. Det er viktig å få folk til å forstå at det ikke bare er enkelt med vindkraft. Jeg er selvfølgelig ekstremt for fornybar energi, samtidig er det viktig å ha kunnskap om forsyningssikkerhet. I dagens marked er det slik at når det blåser mye, ødelegger det prisene. Det gjør det vanskelig å opprette en balanse, og det blir overproduksjon, sier Pedersen.

Likevel understreker han at det ikke er slik at han er prinsipielt imot vindkraft.

Det ligger en stor samfunnskostnad bak det faktum at vindkraft er billig, men investeringen er ikke billig for samfunnet.

Morten Pedersen

- Det er ikke sånn at jeg er imot selve konseptet vindkraft, men jeg mener at det ikke fungerer i et velferdssamfunn dersom andel vindkraft blir for høy. Vi må ha en primærenergi som kan levere strøm til forbrukerne 24 timer i døgnet. Det ligger en stor samfunnskostnad bak det faktum at vindkraft er billig, men investeringen er ikke billig for samfunnet. I deler av Norden og Nord Europa har man overproduksjon og må tilnærmet gi bort strømmen sin uten at salgs summen per kwh dekker vedlikeholdskostnadene. Dette kommer ikke til å gå, spår han.

- Hva tenker du om olje og gass, da?

- Hele verden drives av olje og gass. Man får ikke en gang bygget en vindmølle uten olje, siden hydraulikken er laget av olje. Så all fornybar energi er helt avhengig av olje. Jeg tror at all unødvendig bruk av olje må bort, mens oljebruk til viktige ting som skip, fly, vindmøller vil det ta mange tiår før vi kan erstatte. Det vil ta lang tid å finne noe som kan erstatte oljen til disse tingene, sier han.

Er med i begge opprørsgruppene

Jeg tror ikke det er så mange som er oppriktige klimafornektere, men at de er sinte og kan si utsagn i affekt.

Morten Pedersen

Den siste tiden har Facebook-gruppene «Folkeopprøret mot klimahysteriet» og motsvaret «Folkeopprøret mot folkeopprøret mot klimahysteriet» skapt debatt og oppmerksomhet. Pedersen opplyser at han har meldt seg inn i begge gruppene.

Alle ser jo at plenen er grønn i februar.

Morten Pedersen

- Jeg er medlem av begge to – for å følge med. Jeg tror ikke det er så mange som er oppriktige klimafornektere, men at de er sinte og kan si utsagn i affekt. Jeg tror slike opprør kommer av at man føler at man ikke har «value for money», for eksempel gjennom enorme summer betalt til EU eller bompenger. Totalen blir for høy, det er det det handler om. For alle ser jo at plenen er grønn i februar, avslutter han.

Powered by Labrador CMS