Foto: AP Photo/Amr Nabil
Foto: AP Photo/Amr Nabil

Saudi-Arabia vil ikke godkjenne FN-rapport om havet

– Det ser ut til at Saudi-Arabia bare kom hit for å blokkere en ordlyd som inkluderer 1,5 grader.

Publisert

Oljegiganten Saudi-Arabia forsøker å blokkere en FN-rapport om havet og de isdekte delene av kloden, og som advarer om konsekvensene av global oppvarming.

Flere kilder hevder overfor nyhetsbyrået AFP at Saudi-Arabia jobber hardt for å undergrave forskningen som underbygger spesialrapporten.

Ifølge kildene er Norge blant flere land som kjemper mot Saudi-Arabias forslag om å droppe en formulering om konsekvenser av at temperaturen stiger med over 1,5 grader.

FNs klimapanel (IPCC) sitter i møter i Monaco som skal vare i fem dager, men samtalene har stått stille siden tirsdag morgen.

IPCC skal offentliggjøre en 30 sider lang oppsummering av rapporten på onsdag.

– Det har gått 24 timer, og det har vært absolutt null kompromissvilje fra Saudi-Arabia, sier en av deltakerne på møtet.

Rapporten vil blant annet inneholde nye data om hva som er i ferd med å skje med isen i Vest-Antarktis.

Møter motstand

Kjernen i saken er en mye brukt referanse til en IPCC-rapport fra 2018 som omhandler konsekvensene ved å ikke nå 1,5-gradersmålet. Rapporten fastslo behovet for å kutte i bruken av fossile energikilder.

– Det ser ut til at Saudi-Arabia bare kom hit for å blokkere en ordlyd som inkluderer 1,5 grader, sier en annen kilde i Monaco.

To øvrige kilder som tar del i samtalene, bekreftet den fastlåste situasjonen. Saudi-Arabia møter motstand fra Storbritannia, Frankrike, Canada, Chile og EU, i tillegg til Norge, ifølge AFP.

Bekymringsfull rapport

Rapporten kommer til å konkludere med at global oppvarming og menneskeskapt forurensning vil påvirke isbelagte områder på en måte som skaper problemer over hele kloden.

Isbreer som smelter og flere varmebølger til havs, vil ifølge rapporten føre til at havnivåene øker så mye at millioner av mennesker må flykte.

Det knyttes stor usikkerhet til hvor mye havet vil stige som følge av utviklingen i Antarktis. Det siste anslaget fra FNs klimapanel tyder på at isen herfra vil forårsake en stigning på maks 16 centimeter innen 2100.

(©NTB)