Rotevatn senker forventningene til møte i FNs miljøforsamling

– Man kan ikke forvente noen store, ambisiøse erklæringer.

Publisert

– Man kan ikke forvente noen store, ambisiøse erklæringer, sier miljøminister Sveinung Rotevatn som mandag leder et møte i FNs miljøforsamling.

– Dette blir det første store miljømøtet både i år og etter at koronaen traff. Det blir en viktig fot i bakken for å sørge for at vi holder tempoet oppe i kampen for miljøet også under pandemien, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) til NTB.

Mandag starter et to dager langt møte i FNs miljøforsamling, som er det øverste organet i FNs miljøprogram (Unep). Rotevatn er president i miljøforsamlingen og har jobbet med å forberede møtet, som i år holdes digitalt på grunn av pandemien.

Hovedtemaet for møtet i år er hvordan medlemslandene kan styrke FNs bærekraftsagenda for 2030 og bidra til at bærekraftmålene blir nådd.

At møtet holdes digitalt, gjør også at det er lite sannsynlig at det vil bli inngått noen store, forpliktende avtaler.

– Alt som er av kompliserte prosesser, slik som kutt i plastforsøpling, forurensing og avskoging, krever at land møtes fysisk til forhandlinger og inngår kompromisser. Dermed kan man ikke forvente noen store, ambisiøse erklæringer fra møtet i år, sier Rotevatn.

– Møtet vi holder nå, skal sørge for at miljøkampen ikke skal lide under korona, og at vi må komme ut av pandemien i en grønn retning, sier han.

Miljøforsamlingen består av miljøministrene fra alle FN-landene og møtes normalt hvert annet år. På grunn av pandemien skal ministrene komme sammen igjen i 2022, og planen er da å møtes fysisk i Kenyas hovedstad Nairobi.

(©NTB)