Foto: Chinatopix via AP
Foto: Chinatopix via AP

Rapport: Klesindustrien har større utslipp enn fly og skip

Det hjelper lite å kjøpe klær produsert av økologisk bomull, så lenge energien som går med til å produsere dem kommer fra kullkraft.

Publisert

Klesindustrien slipper ut mer skadelige drivhusgasser enn fly og skip til sammen, ifølge en rapport fra FNs handelsorganisasjon (UNCTAD).

Det hjelper lite å kjøpe klær produsert av økologisk bomull, så lenge energien som går med til å produsere dem kommer fra kullkraft, ifølge SVT Nyheter , som omtaler rapporten.

80,4 prosent av utslippene knyttet til klesindustrien skjer i forbindelse med produksjon. Det inkluderer alt fra bomullsdyrking til energibruk i tekstilfabrikkene.

10,8 prosent av utslippene skjer når vi kjører bil til butikken for å kjøpe klær, 3,1 prosent når de distribueres til butikker, 2,9 prosent når de vaskes og 2,8 prosent i forbindelse med håndtering etter at de er kastet.

Masseproduksjon i lavkostland har gjort klær stadig billigere, noe som har resultert i økende bruk-og-kast-mentalitet hos forbrukerne.

Stiftelsen för miljöstrategisk forskning (Mistra) har sett nærmere på svenskenes klesforbruk og har funnet at medelsvensson hvert eneste år kjøper 13 kilo klær og kaster 8 kilo.

– Det beste vi kan gjøre for klimaet er å kjøpe færre klær, bruke dem mer før de kastes og sykle til butikken for å kjøpe dem, sier Mistras kommunikasjonssjef Malin Wennberg.

(©NTB)