Pandemien kan skade klimainnsatsen, advarer WEF

Årets samling i Davos er avlyst, men det holdes et digitalt toppmøte neste uke.

Publisert

Koronakrisen vil gjøre det vanskeligere å koordinere innsatsen for klimaet, advarer Verdens økonomiske forum (WEF) i en rapport om global risiko.

Den økonomiske krisen i kjølvannet av pandemien øker forskjellen innen helse og økonomi, skriver organisasjonen bak det årlige toppmøtet i Davos. Rapporten er basert på en undersøkelse blant næringslivsledere, økonomer og offentlige tjenestemenn. Usikkerheten kan altså undergrave samarbeidet som trengs for å takle klimaendringer og miljøødeleggelser.

De 841 som har svart på undersøkelsen, mener ekstremvær, manglende handling mot klimaendringer og menneskeskapte miljøødeleggelser er de mest framtredende globale risikoene de neste ti årene. Også smittsomme sykdommer og minkende artsmangfold trekkes fram.

Når verden reiser seg etter koronakrisen, må det økonomiske og sosiale systemet endres for å redusere ulikhet, bedre helsen og beskytte planeten, sier WEF-direktør Saadia Zahidi.

Årets samling i Davos er avlyst, men det holdes et digitalt toppmøte neste uke. Tysklands statsminister Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron og hans kinesiske kollega Xi Jinping er blant de mange lederne som skal delta.

(©NTB)