AP Photo/Sam McNei
AP Photo/Sam McNei

Ny rapport: Tilpasning til klimaendringene vil koste flere tusen milliarder

Over 16.000 milliarder kroner bør brukes på tilpasning til klimaendringene i verden det neste tiåret, ifølge en ny rapport.

Publisert

– Vi er den siste generasjonen som kan endre klimaendringenes utvikling, og den første generasjonen som må leve med konsekvensene, sa FNs tidligere generalsekretær Ban Ki-moon da rapporten ble lagt fram i Beijing tirsdag.

Klimarapporten er utarbeidet av Global Commission on Adaptation, som ble nedsatt i fjor med støtte fra Storbritannia, Kina, Bangladesh, Marshalløyene og en rekke andre land. Ban Ki-moon og milliardæren Bill Gates sitter i kommisjonens ledelse.

Anslaget på 16.000 milliarder kroner omfatter ikke nødvendigvis alt som bør gjøres globalt for å begrense skadene som klimaendringene medfører. I stedet er det prisen for tiltak på noen viktige områder som kommisjonen har valgt å prioritere.

Disse omfatter landbruk, tilgang til ferskvann, infrastruktur som tåler endringene i klimaet og systemer som kan varsle folk når ekstremt vær er i anmarsj.

Hvis det ikke brukes store summer på klimatilpasning, vil klimaendringene påføre verden kostnader som vil bli mye høyere enn 16.000 milliarder kroner, ifølge den nye rapporten.

(©NTB)