AP Photo/Michael Probs
AP Photo/Michael Probs

Merkel åpnet bilmesse i skyggen av klimadebatten

Står fast på at det vil bli nødvendig med en form for karbon-prising hvis Tyskland skal kunne kutte sine utslipp med 40 prosent innen 2030

Publisert

Tysklands statsminister Angela Merkel sier landets bilindustri har en stor utfordring når det gjelder å nå målene som er satt for å bekjempe klimaendringer.

Merkel talte torsdag under åpningen av verdens største bilutstilling Frankfurt Motor Show. Hun bemerket at i motsetning til andre områder i økonomien, har utslipp av klimagasser fra Tysklands eksportsektor holdt seg uendret siden 1990 til tross for stadig mer effektive kjøretøy.

Eksperter sier at flere og større biler, sammen med flere reiser totalt sett, har skylden.

Merkel står fast på at det vil bli nødvendig med en form for karbon-prising hvis Tyskland skal kunne kutte sine utslipp med 40 prosent innen 2030 sammenlignet med 1990-nivå.

Statsministeren lover å støtte landets viktige bilindustri gjennom framskritt innen klimabeskyttelse og digitalisering. Samtidig advarer hun bilbransjen om at de selv må utvikle ny teknologi og vinne tilbake publikums tillit.

– Det vil være en feil å tro at vi kan innføre statlige tilskuddsprogrammer som vil matche de kommende ti års innovasjoner når det gjelder å redusere CO2-produksjonen, sa Merkel da hun åpnet bilutstillingen i Frankfurt.

BMWs representant på utstillingen, Manfred Schoch, sier bransjen er i endring og fokuserer mer på elektrisk fremdrift, ifølge nyhetsbyrået DPA.

– Hvis vi skaper en forbindelse mellom beslutningstakere, miljøorganisasjoner og bilindustrien, vil vi kunne finne løsninger raskere, sier han.

Representanter fra BMW, Daimler og Volkswagen tok før åpningen til motmæle mot det de mener er en demonisering av bilindustrien når det gjelder luftforurensning.

(©NTB)