Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

MDG frykter at unge velgere skal svikte dem

– Det er ingen tvil om at de som skal leve lenge i landet, og som har lyst på en trygg framtid, rett og slett er avhengige av en tøffere og mer radikal klimapolitikk.

Publisert

Skolestreikere uten stemmerett og unge voksne som ikke deltar. Det er MDGs store hodepine i det partiet selv kaller et generasjonsoppgjør.

– Det er ingen tvil om at de som skal leve lenge i landet, og som har lyst på en trygg framtid, rett og slett er avhengige av en tøffere og mer radikal klimapolitikk, sier MDGs Arild Hermstad til NTB.

– Vi ser på klimakampen som en generasjonskamp.

Fredag hadde MDG offisiell valgkampåpning på utestedet Ingensteds i Oslo. Gode meningsmålinger har gitt partiet håp om et «jordskjelv» i kommunevalget i høst.

Bekymring

Men partiet er helt avhengig av at unge velgere møter opp.

– Opprøret blant de unge taler for at flere unge skal stemme. Men det er mange av skolestreikerne som ikke har stemmerett ennå, sier Hermstad.

I tillegg, påpeker han, er det en kjent sak at valgdeltakelsen er lavere blant de unge.

– Dessverre er det en større andel i de yngre årsklassene som ikke stemmer, enn i resten av befolkningen.

MDGs stortingsrepresentant Une Bastholm innrømmer at hun er nervøs.

– Blant dem under 30 år er det bare under halvparten som stemmer, påpeker hun.

Vil gi 16-åringer stemmerett

Hermstad appellerer nå til besteforeldre som er bekymret for barnebarnas framtid. De bør vurdere å «låne» stemmen sin til skolestreikerne, mener han.

Samtidig går MDG inn for å senke stemmerettsalderen til 16 år.

– Vi har hatt dette i programmet vårt lenge, sier Bastholm.

Hun avviser tvert at det er snakk om å endre demokratiets spilleregler bare fordi det gagner MDG.

– Det er ikke oss det først og fremst gagner. Det handler om vår tids store krise for planeten. Vi har en klimakrise og en naturkrise, og det er denne krisen i seg selv som gjør at barn og unges langsiktige perspektiv trengs.

Sikter høyt i Oslo

Den siste tida har flere meningsmålinger foran kommunevalget gitt MDG en oppslutning på 7,0 prosent eller mer, opp fra 4,2 prosent i valget i 2015.

Snittet ligger på 5,6 prosent.

En stor andel av MDG-velgerne bor i hovedstaden. Der sikter partiet mot en oppslutning på hele 15 prosent, forteller MDG-profil Lan Marie Berg, som er byråd for miljø og samferdsel i Oslo.

– Miljøpartiet De Grønne har i noen målinger doblet seg i Oslo. Det er veldig gledelig at folk vil ha mer miljøpolitikk i hovedstaden, sier Berg til NTB.

Men det er jevnt mellom blokkene.

– Derfor blir dette et viktig valg, der hver stemme teller.

(©NTB)