Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Klimaaktivister hevder stortingsvakt sa de «fremstår som idioter»

Aktivistene viste fram et banner med budskapet «nei til klimaran, steng hver oljekran».

Publisert

Politikere fra Grønn Ungdom som mandag ble utvist fra Stortinget etter en aksjon, hevder at en stortingsvakt sa til dem at de «fremstår som idioter».

Aktivistene viste fram et banner med budskapet «nei til klimaran, steng hver oljekran» fra publikumsgalleriet da Stortinget behandlet videre utbygging av oljefeltet Johan Sverdrup.

– Utslippene fra Johan Sverdrup-feltet er 25 ganger så store som hele Norges årlige utslipp. Dette er et eksempel på et oljefelt som aldri bør bygges ut hvis vi skal klare å stanse klimaendringene, sier talsperson Teodor Bruu i Grønn Ungdom om aksjonen.

I etterkant ble de utvist fra Stortinget, og to aksjonister skal ifølge sentralstyremedlem Rauand Ismail i Grønn Ungdom ha fått en skjennepreken ved sikkerhetskontrollen.

– De fikk en leksjon om demokrati, om at de ødela demokratiet ved sin framtreden, at det nå ville bli vanskeligere å slippe inn på galleriet og at de framstår som idioter, sier Ismail til NTB.

Kamerabruk

Ifølge Ismail var det en mannlig stortingsvakt som sa dette til aksjonistene.

De to skal ha blitt holdt igjen fordi de hadde med seg kamera, selv om de ifølge Ismail spurte på forhånd om det var greit å ta med seg kameraet inn.

– De påsto at om vi filmet og senere publiserte filmen, så kom det til å skape støy. Er det støy at folk får vite hva som blir vedtatt på Stortinget, spurte vi da, sier Ismail.

Stortingets direktør Marianne Andreassen sier hun ikke kjenner til at en sikkerhetsvakt skal ha uttalt seg slik.

– Beskrivelsen av språkbruken kjenner vi oss ikke igjen i, men våre sikkerhetsvakter ga beskjed om at det ikke er anledning til den type ytring fra galleriet. De ble deretter utvist for resten av dagen i tråd med normal prosedyre, sier Andreassen.

Ny klimastreik 24. mai

Hun legger til at ungdommenes engasjement er viktig, men at de må følge retningslinjene.

– Politikk handler om hvordan vi former framtiden, og det er veldig bra at ungdommen engasjerer seg politisk i en sak som er viktig for dem. For at det både skal være trygt og sikkert å ytre seg politisk og å være stortingspolitiker har vi regler for demonstrasjoner. Det er tillatt å demonstrere på Eidsvolls plass, så lenge man søker først, og følger visse retningslinjer. Og tro meg, demonstrasjoner og stort engasjement fra barn og unge blir positivt lagt merke til her på Stortinget, sier hun.

Fredag 24. mai arrangerer Grønn Ungdom og Natur og Ungdom en ny nasjonal klimastreik. I den første klimastreiken fredag 22. mars deltok 40.000 ungdommer.

– Johan Sverdrup-feltet gir oss enda en god grunn til å streike for klimaet. Stortingsflertallet godkjenner nye gigantfelt i en tid hvor det aller viktigste er å få ned utslippene. Det er en eneste stort langfinger til ungdomsgenerasjonen, sier Bruu.

(©NTB)