Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Gabon får norsk støtte til å bekjempe avskoging

Norge bidrar med 150 millioner dollar for å bekjempe avskoging i det afrikanske landet.

Publisert

Gabon blir det første landet i Afrika som får internasjonal pengestøtte til å bevare sin regnskog, opplyser FN.

Norge bidrar med 150 millioner dollar for å bekjempe avskoging i det afrikanske landet, der 90 prosent av territoriet er dekket av regnskog.

Det melder Central African Forest Initiative (CAFI), som ble startet av FN for å sette landene i regionen i kontakt med vestlige donorer.

Avtalen mellom CAFI og Gabon, som har en varighet på ti år, tar sikte på å redusere Gabons klimagassutslipp fra avskoging.

Gabon har spilt en ledende rolle i Sentral-Afrika for å bevare sin regnskog som utgjør 12 prosent av regnskogen i Kongobassenget. Blant annet er det opprettet 13 nasjonalparker som dekker 11 prosent av landets territorium.

Den tropiske regnskogen i Sentral-Afrika er verdens nest største etter Amazonas i Sør-Amerika. 60 prosent av de gjenværende skogelefantene i Afrika lever i Gabons del av regnskogen, noe CAFI sier er en klar indikasjon på godt skogvern.

En større skandale som gjaldt omfattende hogst av den tropiske vedsorten kevazingo, førte til at landets visepresident ble avsatt, og at den britiskfødte miljøaktivisten Lee White ble utnevnt til skogminister.

(©NTB)