Foto: AP Photo/Frank Augstein
Foto: AP Photo/Frank Augstein

Frankrike og Kina erklærer at klimaavtale ligger fast

Kina og Frankrike vil undertegne en erklæring om at Parisavtalen er irreversibel.

Publisert

Kina og Frankrike vil undertegne en erklæring om at Parisavtalen er irreversibel, samtidig som USA formelt er på vei ut av klimaavtalen.

Den franske presidenten Emmanuel Macron, som er på besøk i Kina, kom tirsdag med en kort kommentar til nyheten fra USA dagen før.

– Vi beklager dette, het det i uttalelsen fra Macrons administrasjon.

Fakta om Paris-avtalen

* Global klimaavtale vedtatt i Paris 12. desember 2015. Den trådte formelt i kraft fredag 4. november 2016.

* Formålet er å holde den globale oppvarmingen under 2 grader og prøve å begrense temperaturøkningen til 1,5 grader.

* Over 180 land har overlevert frivillige nasjonale utslippsmål til FN. I klimaavtalen står det at disse etter hvert skal skjerpes, og planen er å oppdatere dem hvert femte år.

* I tillegg skal landene styrke sin evne til å tilpasse seg klimaendringene. Rike land skal innen 2020 skaffe til veie minst 100 milliarder dollar årlig til klimatiltak i fattige land.

* 1. juni 2017 kunngjorde president Donald Trump at han trekker USA fra avtalen.

* 4. november 2019 startet USA den formelle prosessen med å trekke seg fra avtalen. Beslutningen trer i kraft etter ett år.

Kilder: UNFCCC, NTB

Presidenten mener også at USAs beslutning gjør miljøsamarbeidet mellom Frankrike og Kina enda viktigere. Macron og Kinas president Xi Jinping skal onsdag undertegne et dokument om klimaendringene som inneholder en erklæring om at Parisavtalen ikke kan reverseres.

Også myndighetene i Kina sier de beklager USAs beslutning, og at de håper USA kan begynne å vise mer ansvar.

– Vi mener klimaendringene er en felles utfordring som hele menneskeheten står overfor, sier Geng Shuang, talsmann for Kinas utenriksdepartement.

Iherdig motstander

Parisavtalen ble inngått i desember 2015 og er signert av nesten alle verdens land. Den anses som et minimum av hva verden må gjøre for å unngå de mest katastrofale konsekvensene av global oppvarming.

Men USAs president Donald Trump har vært en iherdig motstander av avtalen. Trump og hans parti, Republikanerne, mener tiltak for å beskytte klima og miljø skader amerikansk økonomi.

Allerede i valgkampen i 2016 lovet Trump å «kansellere» Parisavtalen og i stedet satse på kullkraft – en av de største kildene til utslipp av CO2.

Kan omgjøres

I juni 2017 bekreftet Trump at han vil trekke USA ut av Parisavtalen. Men formelt kan dette først skje 4. november 2020 – dagen etter det neste amerikanske presidentvalget.

Hvis Trump taper valget, kan en ny president fra Det demokratiske partiet omgjøre beslutningen om å forlate Parisavtalen. USA kan slutte seg til avtalen igjen i løpet av 30 dager, ifølge tidligere visepresident og nobelprisvinner Al Gore.

– Ingen enkeltperson og intet parti kan stanse vår fremdrift for å løse klimakrisen. Men de som prøver, vil bli husket for sin selvtilfredshet, medvirkning og løgnaktighet i sine forsøk på å ofre planeten for sin grådighet, sier han.

Fjerner miljøtiltak

USAs utenriksminister Mike Pompeo sa mandag at USA har gitt FN beskjed om igangsettingen av den formelle prosessen med å forlate Parisavtalen.

Likevel planlegger amerikanske myndigheter å delta på FNs klimakonferanse neste måned, som er blitt flyttet til Spania fra Chile.

Donald Trump har en rekke ganger sådd tvil rundt forskningen på menneskeskapte klimaendringer. Han og Republikanerne har opphevet eller forsøkt å oppheve en lang rekke lover og reguleringer i USA som er ment å beskytte klima og miljø.

Mandag la Trump fram et forslag som vil svekke to lover som ble innført av Obama-regjeringen, og som skal sikre bedre håndtering av farlige tungmetaller og aske fra kullkraftverk.

Andrew Wheeler, som nå leder det amerikanske miljødirektoratet EPA, sier at det nye forslaget vil fjerne de store byrdene som amerikanske kraftprodusenter er pålagt. Wheeler er tidligere lobbyist for kullindustrien og ble nominert til stillingen av Trump.

(©NTB)