Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Foto: Tore Meek / NTB scanpix

FN-rapport om havet offentliggjøres

Rapporten ble godkjent etter angivelig motstand fra Saudi-Arabia.

Publisert

FNs klimapanel IPCC skal offentliggjøre en rapport om havet og de isdekte delene av kloden. Rapporten ble godkjent etter angivelig motstand fra Saudi-Arabia.

Rapporten som skal offentliggjøres onsdag, er laget av 104 forskere som viser til totalt 7.000 vitenskapelige publiseringer.

Flere kilder hevder overfor nyhetsbyrået AFP at Saudi-Arabia forsøkte tirsdag å undergrave forskningen som underbygger spesialrapporten, men rapporten har siden blitt undertegnet av også det arabiske landet, skriver CBS News.

Rapporten kommer til å konkludere med at global oppvarming og menneskeskapt forurensning vil påvirke isbelagte områder på en måte som skaper problemer over hele kloden.

Isbreer som smelter og flere varmebølger til havs, vil ifølge rapporten føre til at havnivåene øker så mye at millioner av mennesker må flykte.

Det knyttes stor usikkerhet til hvor mye havet vil stige som følge av utviklingen i Antarktis. Det siste anslaget fra FNs klimapanel tyder på at isen herfra vil forårsake en stigning på maks 16 centimeter innen 2100.

(©NTB)