Foto: AP Photo/Rodrigo Abd
Foto: AP Photo/Rodrigo Abd

Chile trekker seg som arrangør av FNs klimakonferanse

Chile trekker seg som arrangør av FNs klimakonferanse COP 25, som skulle holdes i Santiago 2. til 13. desember, opplyser president Sebastián Piñera.

Publisert

Årsaken er den pågående uroen i forbindelse med de store demonstrasjoner mot regjeringen de siste tolv dagene.

Piñera kaller beslutningen for smertefull og sier Chile verken er i stand til å arrangere klimakonferansen eller APEC-toppmøtet som skulle vært arrangert i hovedstaden Santiago 11. til 17. november. APEC er Samarbeidsorganisasjonen for Asia og Stillehavsregionen, som består av 21 medlemsland.

18. oktober brøt det ut voldelige opptøyer i hovedstaden Santiago, der demonstranter støtte sammen med opprørspoliti under en protest som ble utløst av prisøkninger.

Unntakstilstand

Piñera svarte med å innføre unntakstilstand, og dagen etter patruljerte soldater Santiagos gater for første gang siden Augusto Pinochets militærdiktatur tok slutt i 1990.

Demonstrasjonene har siden vokst kraftig i omfang, og de har i hovedsak vært ikkevoldelige. Sist fredag deltok over 1 million chilenere i en fredelig protest mot økonomisk og sosial ulikhet og med krav om bedre offentlige tjenester.

Økt minstelønn

Demonstrantene krever at Piñera går av, men presidenten svarte i stedet med å love økning i minstelønna og pensjoner, samt enkelte kutt i helseutgifter. I helgen ble unntakstilstanden og portforbudet opphevet, og mandag byttet Piñera ut åtte ministre i regjeringen.

Men gateprotestene har fortsatt, og det har vært flere sammenstøt mellom steinkastende demonstranter og politi utstyrt med vannkanoner og tåregass. Tirsdag brøt det ut opptøyer der butikker ble plyndret og en bygning ble satt i brann i Santiago, i likhet med uroen som preget de første dagene av protestbølgen.

Uroen har krevd minst 20 menneskeliv og forårsaket store materielle ødeleggelser.

(©NTB)