Foto: Johan Falnes / NTB scanpix
Foto: Johan Falnes / NTB scanpix

Arbeiderpartiet utfordrer Solberg: Få Merkel med på klimalaget!

Tysklands statsminister Angela Merkel holder igjen i klimapolitikken.

Tysklands statsminister Angela Merkel holder igjen i klimapolitikken. Nå mener Arbeiderpartiets Espen Barth Eide at statsminister Erna Solberg må involvere seg.

– Norge har et nært forhold til Tyskland, og statsminister Erna Solberg har god kontakt med statsminister Angela Merkel. Jeg vil oppfordre regjeringen til å bruke de nære tysk-norske forbindelsene til å overbevise tyske myndigheter om å velge rett side av historien i dette svært viktige spørsmålet, sier Eide.

Han viser til at en gruppe på ni EU-land, inkludert våre naboland Danmark og Sverige, nå har tatt initiativ til en betydelig skjerping av EUs klimamål.

Men signalene fra Tyskland er bekymringsfulle, ifølge Eide.

– Jeg mener Norge må støtte de ni medlemslandenes initiativ, og etterlyser regjeringen i denne saken, sier den tidligere utenriksministeren.

– Vi står midt i en klimakrise av enorme proporsjoner, og det er vi som lever i dag, som avgjør om vi klarer å endre kurs i tide, advarer han.

Hovedkravet fra de ni medlemslandene er at EU må gå inn for klimanøytralitet innen 2050.

Merkel har på sin side holdt kraftig igjen i saken og sa torsdag kveld at Tyskland fortsatt har behov for å reflektere over den.

(©NTB)