USA er ute av Parisavtalen

I dag trådte beslutningen i kraft.

Publisert Sist oppdatert

Samtidig som stemmene telles i USA, har landet formelt forlatt Parisavtalen. Beslutningen om å gå ut av den internasjonale klimaavtalen trådte i kraft onsdag.

Allerede i 2017 erklærte den da forholdsvis ferske presidenten Donald Trump at han ville vende ryggen til det globale klimasamarbeidet.

Men i henhold til avtalen kunne ikke USA forlate den før 4. november 2020 – dagen etter det neste amerikanske presidentvalget.

Onsdag trådte Trumps beslutning i kraft. Samtidig pågikk tellingen av stemmer i et svært jevnt presidentvalg som kan få avgjørende betydning for klimapolitikken i USA.

Ulike visjoner

Mens Trump både har forlatt Parisavtalen og opphevet en rekke amerikanske miljøtiltak, har Biden lovet å vende tilbake til avtalen og satse stort på grønn teknologi.

I den siste presidentdebatten med Trump sa Biden også at han gradvis ønsker å dreie økonomien bort fra olje. Trump vil fortsatt satse på olje og kull, og han har gjentatte ganger sådd tvil rundt klimaforskningen.

– Framtiden i sine hender

Om USA ledes av Trump eller Biden de neste fire årene, kan også påvirke energi- og klimapolitikken i mange andre land. Hvis ikke USA skjerper sine klimamål, kan andre land bli mindre motivert for å trappe opp sin innsats.

Klimaforskeren Michael Mann hevdet nylig at de amerikanske velgerne holdt planetens framtid i sine hender. Andre analytikere tror den internasjonale klimainnsatsen kan fortsette selv om USA ikke deltar.

Ingen andre land har så langt fulgt Trumps eksempel og vendt ryggen til Parisavtalen.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS