Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Kraftig økning i miljøavgiftene

I fjor ble det innbetalt 41 milliarder kroner i miljøavgifter, en økning på 8 prosent fra året før. Miljøavgiftene har økt med 10 milliarder kroner siden 2010.

Publisert

Målt i kroner, er de største miljøavgiftene avgifter på klimagassutslipp og drivstoff. Avgifter på klimagassutslipp utgjorde 55 prosent av miljøavgiftene i 2018, mens veibruksavgiftene utgjorde 39 prosent, viser SSBs statistikk over miljøøkonomiske virkemidler.

Avgifter på klimagassutslipp økte med 14 prosent i 2018. Prosentvis var økningen størst for klimakvotene, hvor beregnet avgift økte fra 565 til 1.572 millioner kroner. Dette kom hovedsakelig som følge av en kraftig økning i kvoteprisen sammenlignet med året før.

CO2-avgiften økte med 22 prosent og utgjør nå 8,7 milliarder kroner. Denne økningen må blant annet ses i sammenheng med endringer i avgiftsregelverket og redusert bruk av biodrivstoff fra 2017 til 2018, bemerker SSB.

Veibruksavgiftene var i fjor på 16,1 milliarder kroner, en økning på 3 prosent fra året før. Veibruksavgiften på autodiesel utgjorde 25 prosent av de samlede miljøavgiftene i fjor og var den største av alle miljøavgiftene.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS