Sp vil ikke regne på klimaeffekten av budsjettet

Slike utregninger er teoretisk «konsulentmat», mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Publisert Sist oppdatert

Senterpartiet regner ikke på om politikken deres vil kutte utslipp. Slike utregninger er teoretisk «konsulentmat», mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Høyre, Ap, SV og MDG regner på hvordan deres budsjetter for neste år vil påvirke klimaet, men Vedum svarer kontant nei på spørsmål om de vil gjøre det samme, skriver Klassekampen.

– Det vi gjør i budsjettet vårt, er å legge inn gode klimagrep som får ned klimagassutslippene. Vi har fritak for biodiesel, vi har økt satsing på skog, vi gjør mange gode grep, men vi har ikke prioritert penger på en konsulentvurdering av det, sier Vedum om det alternative budsjettet som ble lagt fram torsdag denne uka.

I 2016 gjorde Cicero senter for klimaforskning en utregning av klimaeffekten av de ulike partienes budsjettforslag. Der kom Senterpartiet dårligst ut.

Vedum sier likevel at de går inn for å nå Norges utslippsmål.

– Men å drive å regne på det blir jo ekstremt teoretisk, sier han.

Norge har forpliktet seg overfor FN til at klimagassutslippene skal halveres innen 2030, sammenlignet med nivået i 1990. I 2019 hadde Norge så langt kuttet 2,3 prosent, ifølge Statistiske sentralbyrå (SSB).

Regjeringen har regnet seg fram til at Norge vil kutte utslippene med 21 prosent med dagens politikk, men lover ytterligere tiltak.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS