Svalbard 19950816: Det norske kongeparet, kong Harald og dronning Sonja, besøker Svalbard i anledning 70-årsjubileet. Kongeparet besøker Ny-Ålesund. Bildet:  Ny-Ålesund Geodetiske Observatorium. Foto: Rune Petter Ness
Svalbard 19950816: Det norske kongeparet, kong Harald og dronning Sonja, besøker Svalbard i anledning 70-årsjubileet. Kongeparet besøker Ny-Ålesund. Bildet: Ny-Ålesund Geodetiske Observatorium. Foto: Rune Petter Ness

Observatorium for klimaovervåking åpnes i Ny-Ålesund

Publisert

Et av verdens mest moderne jordobservatorier åpnes denne uka i Ny-Ålesund på Svalbard, med nærmere 100 forskere som gjester.

Kartverkets nye observatorium er av avgjørende betydning for presis jordobservasjon og klimaovervåking i nordområdene.

Det er en et av verdens mest moderne jordobservatorier, ifølge Kartverket selv. Dessuten det nordligste observatoriet i sitt slag, og inngår i et globalt forskningsnettverk av tilsvarende stasjoner.

Kvasarer

Jordobservatoriets VLBI antenne (VLBI – Very Long Baseline Interferometry) tar imot signaler fra kvasarer, som er fjerntliggende himmellegemer opptil 13 milliarder lysår ut i verdensrommet. Dette gjør det mulig å kartlegge bevegelser i jordoverflaten, hvor fort jorden roterer og jordens nøyaktige plassering i verdensrommet.

Kartleggingen er nødvendig for å beregne jordobservasjonssatellittenes bane. Presise satellittbaner er nødvendig for nøyaktig klimaovervåking, står det å lese på Kartverket.no.

Samler forskere

Kartverket er for øvrig vertskap for en av de største nettverkskonferansene innen geodesi i Longyearbyen fra 3.–9. juni. Konferansen avholdes selvsagt samtidig med den offisielle åpningen av det nye jordobservatoriet, onsdag.

Statssekretær Lars Jacob Hiim fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet og kartverkssjef Anne Cathrine Frøstrup står for åpningen, som også de rundt 100 forskerne fra konferansen er invitert til. Forskerne er eksperter på hvordan jordas plassering og rotasjon i verdensrommet påvirker globale klima- og havnivåendringer.

Så det blir nok full fest under åpningen av det nye observatoriet.

(©NTB)