- For ikke lenge siden var det en evig kamp å forsøke å få inn klimafokus når pressa dekket oljenæringa og oljepolitikk

Se hvor mange artikler norske medier skrev om klimasøksmålet og klimakvoter i 2020.

Publisert Sist oppdatert

For å oppsummere 2020 har enerWE fått medieanalyseselskapet Retriever Norge til å se på norske mediers omtale av ulike nøkkelord for energibransjen.

Nylig falt dommen i Greenpeace og Natur og Ungdom sitt klimasøksmål mot den norske stat i forbindelse med utvinningstillatelser i Barentshavet. Derfor har vi blant annet målt/telt «Klimasøksmålet».

Mediene følger både behandlingen i Høyesterett, og utfallet, tett.

Ane Kathrine Strand

- Vi har sett på medieoppmerksomheten rundt søksmålet i fireårsperioden, hvor saken har blitt prøvd i tre rettsinstanser. Klart mest oppmerksomhet får klimasøksmålet i 2020, hvor miljøvernorganisasjonene kommer til veis ende med søksmålet i Høyesterett. Mediene følger både behandlingen i Høyesterett, og utfallet, tett. At omtalen i 2020 dobler seg sammenlignet med de tidligere årene sier nok noe om det særegne i at en sak som denne behandles i Høyesterett, sier sssisterende analysesjef Ane Kathrine Strand.

Fasiten at det i 2020 ble produsert 718 artikler/omtaler. Til sammenlikning var det 326 artikler om dette i 2019.

Se alle tall nederst i denne saken.

Positivt overrasket

Leder i Natur og Ungdom, Therese Hugstmyr Woie er ikke overrasket - siden de har fått utarbeidet en liknende undersøkelse selv.

- Vi har laget en oversikt over nasjonale og internasjonale omtaler om søksmålet, og lista ble mye lengre for Høyesterett enn den var forrige runde. Da vi fant ut at høringen i Høyesterett var satt til samme dag som valget i USA så satt vi ned forventningene våre ganske mye, men vi ble positivt overrasket over at vi fikk mye plass likevel, sier hun til enerWE.

- Har norske medier viet nok oppmerksomhet til klimasøksmålet i 2020?

Therese Hugstmyr Woie i Natur og Ungdom.
Therese Hugstmyr Woie i Natur og Ungdom.

- Mediene har tatt oss mer på alvor i denne runden og gitt oppmerksomhet til hva søksmålet faktisk handler om. Vi som jobber med saken vil alltid være interessert i å få dekket enda flere sider av klimasøksmålet fra norske medier, men jeg er fornøyd med at det har blitt dekket godt nok til at de aller fleste i Norge har hørt om saken.

Generelt synes hun norsk presses dekning av klimaendringene har kommet seg de siste årene.

- De norske mediene har endelig kommet på banen de siste årene med å behandle klima og olje i sammenheng. For ikke lenge siden var det en evig kamp å forsøke å få inn klimafokus når pressa dekket oljenæringa og oljepolitikk. Likevel mener jeg mange norske politikere slipper unna uten kritiske spørsmål når de presenterer mål, festtaler og visjoner uten at dette påvirker politikken som føres.

- Føler dere at pressen stort sett er på lag med dere og deres syn, eller opplever dere at det er mest motstand?

Ofte tenker jeg at jeg gjerne skulle fått mer kritiske spørsmål fra pressen slik at folk flest får høre at det vi driver med er godt begrunnet og at vi ikke er naive ungdommer

Therese Hugstmyr Woie

- Jeg synes pressen har reflektert godt rundt virkningen i samfunnet av søksmålet uavhengig av hvilken dom som ville komme, og jeg synes pressen er god på å ikke velge lag alt for tydelig. Ofte tenker jeg også at jeg gjerne skulle fått mer kritiske spørsmål fra pressen slik at folk flest får høre at det vi driver med er godt begrunnet og at vi ikke er naive ungdommer, sier hun.

FAKTA OM TALLENE

  • Retriever Norge har utført målingen på oppdrag av enerWE.
  • Ordene som er målt, er valgt ut av redaksjonen i enerWE.
  • Kildegrunnlaget inkluderer majoriteten av norske aviser på papir, magasiner og tidsskrift, i tillegg til alle landets nettaviser og de største og mest toneangivende redaksjonelle fjernsyns- og radiosendingene.
  • Det er fortatt søk i norske medier på norsk.
  • Periode er fra 01.01 - 31.12 for alle år.

Dramatisk fall i klimakvote-omtale

Et annet nøkkelord som er målt for 2020, er klimakvoter. Og tallene viser at norske mediers omtale av klimakvoter, falt dramatisk fra 2019 til 2020. I 2019 skrev mediene 1912 artikler om klimakvoter, mens antallet i 2020 var på 871 medieomtaler.

Professor Knut Einar Rosendal ved NMBU tror fallet nok skyldes kvoteprisen.

Knut Einar Rosendal.
Knut Einar Rosendal.

- Det ser ut som 2019 var mer spesiell enn 2020, med et stort hopp da. Det kan kanskje skyldes at kvoteprisen steg veldig mye gjennom 2018, og dermed ble det dyrere å slippe ut CO2 enn før. 2020 har jo vært veldig preget av Corona, så ikke så rart at det ble mindre i fjor, sier han til enerWE.

Men dette kan endre seg, tror han.

Med stadig mer fokus på hvordan Norge skal nå klimamålene sine - jamfør Klimameldingen som kom forrige uke, vil også klimakvoter trolig bli mer omtalt

Knut Einar Rosendal

- Nå som kvoteprisen har satt nye rekorder etter nyttår, blir dette enda viktigere framover, så jeg regner med at det blir mer fokus på dette enn tidligere. I tillegg er det nå mer diskusjon i EU om større revisjoner av kvotesystemet, hvor nye sektorer kan bli inkludert og kvotetaket strammes inn, og det vil jo også være relevant for Norge. Med stadig mer fokus på hvordan Norge skal nå klimamålene sine - jamfør Klimameldingen som kom forrige uke, vil også klimakvoter trolig bli mer omtalt. Halvparten av Norges klimagassutslipp er jo regulert av kvotesystemet, avslutter han.

NORSKE MEDIERS OMTALE AV KLIMASØKSMÅLET OG KLIMAKVOTER

Begrep2017201820192020
Klimasøksmålet352270326718
Klimakvoter9758161912871

Kilde: Retriever Norge

Powered by Labrador CMS