Andreas Thon Aasheim i vindkraft-organisasjonen Norwea.
Andreas Thon Aasheim i vindkraft-organisasjonen Norwea.

- Miljøpartiene er i ferd med å svikte klimaet

Mener vindkraftmotstanden hos de tradisjonelle miljøpartiene gjør at klima blir valgt bort for naturvernpopulisme.

Publisert Sist oppdatert

De tradisjonelle miljøpartiene SV, MDG og Venstre er splittet i sin tilnærming til vindkraften.

Slik det ser ut nå har SV ikke landet på en endelig konklusjon når det gjelder vindkraft i partiprogrammet. De diskuterer fortsatt om de skal være for eller mot vindkraft. MDG er restriktive når det kommer til vindkraft, mens Venstre - som sitter i regjering, er dermed programforpliktet til å være for.

- Er miljøpartiene i ferd med å svikte vindkraften - og dermed miljøsaken?

- Nei, de er i ferd med å svikte klimaet, svarer spesialrådgiver Andreas Thon Aasheim i vindkraftutbyggernes organisasjon Norwea kategorisk. Og fortsetter;

Klima er dessverre i ferd med å havne i bakleksa

Andreas T. Aasheim

- Klima er dessverre i ferd med å havne i bakleksa. Man snakker ikke så mye om klima lenger. Enkelte av de selverklærte klimapartiene - kanskje i første rekke SV - velger bort klima for naturvernpopulisme. Når et selverklært klimaparti som SV sier nei til vindkraft på land og til havs - i tillegg til ny vannkraft, gir man samtidig opp klimamålene å nå. Hilsen alle analysemiljøer i hele landet, sier han.

Når det gjelder Miljøpartiet De Grønne (MDG) innvender Aasheim at det ikke holder med en argumentasjon om at bunnfast havvind skal sikre nok fornybar kraft.

- MDG sier ikke kategorisk nei til landvind, men har en restriktiv linje. Det er helt legitimt. De sier også at vi trenger fornybar energi og peker på havvind. Men de neste ni årene skal vi kutte utslippene med minst 50 prosent. Til det vil havvind komme for sent, sier Aasheim.

- Hva med Venstre?

Jeg savner at partiene som ønsker å profilere seg på klima står opp for fornybar industri

Andreas T. Aasheim

- De er jo i samme bolk som MDG som ikke sier nei til landvind, men legger opp til en streng og kontrollert tilnærming - noe vi støtter. Men jeg savner at partiene som ønsker å profilere seg på klima står opp for fornybar industri. Ja, vi har et kraftoverskudd nå, men hvor kommer det fra? Fra de 15 terrawatt-timene som kommer fra vindkraft. Jeg forventer ikke et «tusen takk for at vi har sjangs til å nå klimamålene våre», men en anerkjennelse av hvor viktig vindkraften er.

Powered by Labrador CMS