Studie: Luftforurensing drepte en halv million nyfødte i fjor

Totalt tok luftforurensing 6,7 millioner liv i 2019, ifølge studien.

Publisert

476.000 nyfødte barn døde som følge av luftforurensing i 2019, viser en ny studie. De fleste dødsfallene skjedde i India og Afrika sør for Sahara.

Nesten to tredeler av dødsfallene stammer fra giftige gasser fra brensel til matlaging, viser studien State of Global Air 2020 fra de amerikanske instituttene Health Effects Institute og Institute for Health Metrics.

Mer enn 116.000 indiske spedbarn døde ifølge studien av luftforurensing i løpet av sitt livs første måned, og i Afrika sør for Sahara var tallet 236.000.

I studien peker man på et stadig økende omfang av beviser som kobler mødre som blir utsatt for luftforurensing under graviditeten til økt risiko for at barna blir født for tidlig, eller for små.

Disse to problemene er forbundet med alvorlige komplikasjoner og er allerede etablert som grunnen til de aller fleste dødsfall i nyfødtperioden i begge regionene. Den nye analysen har kommet fram til hvor stor andel av de tidlige dødsfallene som skyldes luftforurensing i hjemmene.

Totalt tok luftforurensing 6,7 millioner liv i 2019, ifølge studien, noe som gjør det til den fjerde mest vanlige dødsårsaken etter høyt blodtrykk, tobakksbruk og dødsfall knyttet til kosthold.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS