Australsk startskudd for global klimastreik

Fredagens globale klimastreik er i gang.

Publisert

Fredagens globale klimastreik er i gang. Startskuddet gikk i Australia, der flere hundre skoleelever krevde at politikerne må lytte til fagfolk.

Over 500 demonstranter, flesteparten av dem skolebarn, stilte seg opp utenfor det liberalkonservative regjeringspartiets hovedkontor i Sydney. Der krevde de mer handling mot klimaendringer, melder kringkasteren ABC.

– Jeg vil ha klimahandling. Dette er en krise. Oppfør dere deretter, sa Shiann Broderick, en av de frammøtte. 18-åringen fortalte at familien mistet alt i en skogbrann som feide gjennom et boligområde nord i delstaten New South Wales. Statsminister Scott Morrison «bestrider vitenskapen» i regjeringens svar på klimaendringene, sa hun.

I Adelaide satte 200 demonstranter seg ned på trappene utenfor delstatens parlamentsbygning. I Melbourne stilte anslagsvis 700 skoleelever opp.

Fredagens frammøtte var langt lavere enn i september, da 300.000 australiere deltok i klimastreik landet rundt. Det var en av de største demonstrasjonene i landets historie.

Den svenske jenta Greta Thunberg skulket skolen i august 2018 og demonstrerte utenfor den svenske nasjonalforsamlingen. Det inspirerte barn og unge til å gjøre det samme verden rundt, under slagordet «Fridays for Future».

Senere fredag ble det holdt klimastreik flere steder i Europa, blant annet i Tyskland og Norge. Det varsles klimastreik også i USA senere på dagen.

(©NTB)