Lysmarkeringer over hele Norge kvelden før klimasøksmålet skal til Høyesterett

Lysmarkeringer er planlagt 40 steder over hele landet tirsdag kveld.

Publisert

Lysmarkeringer er planlagt 40 steder over hele landet tirsdag kveld, dagen før Høyesterett starter behandlingen av klimasøksmålet.

Tre generasjoner med klimaaktivister står bak markeringen gjennom Natur og Ungdom, Greenpeace, Naturvernforbundet og Besteforeldrenes klimaaksjon.

– I dette klimasøksmålet står unge og gamle sammen i kravet om å stanse klimaendringene, og ansvarliggjøre dagens politikere, sier Therese Woie, leder i Natur og Ungdom i en pressemelding.

Mener leting er grunnlovsstridig

Miljøorganisasjonene mener at lisensene fra 2016 som åpner for å lete etter olje i Arktis, bryter Grunnlovens miljøparagraf 112, der det heter at folk har rett til et sunt miljø.

Greenpeace Norge og Natur og Ungdom har saksøkt staten, og etter å ha tapt i tingretten og lagmannsretten, skal saken nå behandles i Høyesterett fra 4.–12. november.

I søksmålet anklager de også staten for å bryte Den europeiske menneskerettskonvensjonen.

Lyslenke i Oslo

Det er planlagt markeringer 40 steder i Norge, samt støttemarkeringer i utlandet. I Oslo skal det dannes en menneskelig lyslenke fra Stortinget til Høyesterett.

Lysene tennes klokka 18.14, en henvisning til undertegningen av Grunnloven.

– Verden har blitt enige om å stanse oppvarmingen over 1,5 grader. Da kan ikke Norge tildele oljelisenser for produksjon langt forbi tidspunktet verden må oppnå nullutslipp og langt inn i våre mest verdifulle havområder i det sårbare Arktis, sier Woie.

Motparten i søksmålet er staten ved Olje- og energidepartementet. Regjeringsadvokat Fredrik Sejerstad representerer staten.

– Vedtaket ble truffet etter grundige faglige, administrative og politiske prosesser, som fullt ut var i tråd med norsk lov og grunnlov, skriver Sejerstad i sluttinnlegget som er levert inn til domstolen.

(©NTB)