Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Bellona mener opprydning etter atomreaktorer går for sakte

– Vi er ikke så veldig fornøyd.

Publisert

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) møtte torsdag miljøorganisasjoner og LO om fjerningen av atomreaktorer. Bellona mener prosessen går for sakte.

Reaktoren på Kjeller ble lagt ned tidligere i år, mens Halden-reaktoren stengte i fjor. De to hadde da vært i drift siden henholdsvis 1967 og 1958.

Det nåværende anslaget er at arbeidet med å fjerne dem kan ta nesten 70 år og koste over 20 milliarder kroner.

Under møtet i Oslo torsdag var også representanter for deler av forvaltningen til stede.

– Dyp bekymring

Bellona-sjef Frederic Hauge sier at de har kommet med flere konkrete innspill til prosessen fremover. Organisasjonen oppfordrer blant annet til en åpen diskusjon om hvor i Norge atomavfallet skal plasseres.

– Det ligger en smule frustrasjon og en dyp bekymring over at vi ikke har kommet lenger, samt over innstillingen til å løse dette problemet, sier Hauge.

Miljøorganisasjonen mener at ansvaret for avfallet skulle ha vært flyttet fra Institutt for energiteknikk (IFE) til Norsk Nukleær dekommisjonering, som er et selskap opprettet for å ta hånd om alt atomavfall.

Bellona ikke fornøyd

På møtet fikk regjeringen positive tilbakemeldinger på at den tar utfordringen med opprydding etter IFEs aktivitet på alvor, opplyser Næringsdepartementet. Bellona er fornøyd med at de får komme med innspill, men mener at prosessen går for tregt.

– Vi er ikke så veldig fornøyd. Vi er også dypt bekymret over kostnadene knyttet til dette, og at det ikke blir satt av nok penger, sier Hauge.

I løpet av 2020 skal regjeringen komme med en stortingsmelding om reaktorene. I den forbindelse holdes det tre innspillsmøter. De to neste ukene blir det møter i både Halden og på Kjeller.

Isaksen: – Kan ta lang tid

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier i en uttalelse til NTB at det kanskje vil ta like lang tid å rydde opp etter den nukleære virksomheten som det har vært reaktorer i drift i Norge.

– De kommende årene vil anslagene for hvor lang tid arbeidet tar og kostnadene bli bedre, sier han.

– Derfor er det viktig at vi gjør dette riktig nå fra start. Vi skal ha en trygg og sikker håndtering av avfallet. Vi skal få innspill og lytte til internasjonal ekspertise, fortsetter han.

(©NTB)