Kina bøtelegger bedrifter for brudd på miljøtiltak

Publisert

Flere kinesiske bedrifter er bøtelagt for brudd på tiltak som skal redusere smog i perioder med spesielt mye forurensning, opplyser det kinesiske miljødepartementet.

Flere enn 500 bedrifter ble bøtelagt for å forsette produksjon av blant annet jordbrukskjemikalier, stål og metall. Dessuten ble drøyt 10.000 kjøretøyer bøtelagt, ifølge nyhetsbyrået Xinhua. Det er ikke kjent hva straffen for brudd på tiltakene er.

For tiden er 24 byer merket med «rødt varsel», det høyeste av fire nivåer for å beskrive forurensing. Når myndighetene sender ut «rødt varsel», pålegges bedrifter å kutte ned på produksjonen, og veldig forurensende kjøretøyer forbys fra veiene.

Hovedstaden Beijing har ligget på det nest høyeste forurensningsnivået siden fredag. Nivået var tenkt å senkes søndag, men ble utvidet ytterligere tre dager da smogen vedvarte.

Kina har lenge vært et av verdens mest forurensede land. Det skyldes bruk av kull for energi og store utslipp fra fabrikker. Mange av bilene på kinesiske veier er gamle og er lite energieffektive. Liten grad av kontroll over industrien pekes på som en faktor til at forurensningsproblemene bare øker. (©NTB)