President Donald Trump speaks to U.S. military troops at Naval Air Station Sigonella, Saturday, May 27, 2017, in Sigonella, Italy. (AP Photo/Evan Vucci)
President Donald Trump speaks to U.S. military troops at Naval Air Station Sigonella, Saturday, May 27, 2017, in Sigonella, Italy. (AP Photo/Evan Vucci)

Kilder hevder Trump vil trekke seg fra Parisavtalen

Publisert

President Donald Trump har sagt til noen av sine medarbeidere at han planlegger å trekke ut USA fra Parisavtalen, melder nyhetsnettstedet Axios.

Det amerikanske nettstedet , grunnlagt av folk som tidligere ledet Politico, viser til tre kilder med direkte kjennskap til saken.

Trump skal blant annet ha fortalt om sine planer for Parisavtalen til Scott Pruitt, den nye sjefen for USAs miljødirektorat EPA. Han er en sterk motstander av avtalen.

Når Trump skal ha snakket med Pruitt om klimaavtalen, er uklart. Så sent som lørdag sa forsvarsminister Jim Mattis at Trump har et helt åpent syn på saken.

Etter at Pruitt ble sjef for EPA, har han forsøkt å overtale Trump til å trekke USA fra avtalen. Ifølge Axios har Pruitts medarbeidere vært bekymret for at europeiske ledere og Trumps datter Ivanka kunne overtale presidenten til å støtte klimaavtalen.

– Ekstremt problematisk

Lørdag tvitret Trump at han i løpet av den kommende uken ville ta en avgjørelse i saken. Denne helgen ble de andre landene på G7-toppmøtet på Sicilia enige om å gi ham mer tid til å finne ut av spørsmålet – selv om ikke alle var fornøyd med den løsningen.

– Det er ekstremt problematisk, for ikke å si svært utilfredsstillende, at G7-toppmøtet ikke kunne bli enige om formuleringer om klimaendringer, sa Tysklands statsminister Angela Merkel.

Nyhetsbyrået Reuters har bedt Det hvite hus kommentere Axios' artikkel, uten å få svar. En kilde med kjennskap til saken har opplyst at flere møter om saken er planlagt denne uken. Meningen er at toppledere fra flere energiselskaper og andre store selskaper skal delta på møtene.

Regjeringen i USA lovet opprinnelig å ta en avgjørelse om Parisavtalen før G7-møtet på Sicilia, men tidspunktet ble utsatt. Også flere møter om saken i Det hvite hus er blitt utsatt de siste månedene.

Hardt press

Meningene om avtalen er svært delte blant Trumps nærmeste medarbeidere. Mens Pruitt prøver å overtale ham til å trekke seg fra klimaavtalen, skal utenriksminister Rex Tillerson og Trumps svigersønn Jared Kushner ha motsatt oppfatning.

Før han ble president, kalte Trump klimaforskningen for «svindel» og «bullshit». Han lovet også å «kansellere» Parisavtalen hvis han ble valgt.

I løpet av de siste månedene har Trump-regjeringen fjernet en rekke amerikanske klimatiltak – men uttalelsene deres om Parisavtalen har vært sprikende.

På besøk i Europa de siste dagene er Trump blitt satt under et knallhardt klimapress. Hos pave Frans fikk presidenten overrakt en kopi av pavens uttalelse om klimaendringer og miljøproblemer, mens Frankrikes nye president Emmanuel Macron hadde en lengre samtale med Trump om klimaendringene i Brussel.

Også Merkel har forsikret at hun har gitt Trump «svært mange» argumenter for å bli værende i avtalen.

(©NTB)