TV 2 lager dokumentarserie om Kielland-ulykken

- Det er viktig å forstå, spesielt for yngre generasjoner, hvorfor vi har det så bra i velferdsstaten Norge, men også  hva det har kostet.

Publisert Sist oppdatert

TV 2 forteller i en pressemelding at de jobber med en dokumentarserie om Aleksander Kielland-ulykken.

Der skriver de at mange som vokser opp i dag tar Norges oljerikdom for gitt, men at noen har betalt en høy pris for Norges velstand. Dokumentarserien om Alexander Kielland-ulykken skal belyse den verste dagen i norsk oljehistorie.

27. mars 1980 skjer det som skulle bli den verste ulykken i norsk industri noensinne. Oljeplattformen Alexander Kielland kantrer. Om bord er 212 mennesker, og i løpet av kort tid tipper plattformen med  mannskapet om bord rundt. De forsøker desperat å komme seg i sikkerhet, men de fleste mislykkes. 123 menn omkommer i det  mørke havet.

En norsk granskingskommisjon konkluderte med at årsaken til ulykken var en sveisefeil gjort ved det franske verftet som hadde bygget plattformen, men det er mange som ikke har slått seg til ro med den offisielle forklaringen.

TV 2's programdirektør, Kathrine Haldorsen, sier at dokumentarserien skal ta de enorme konsekvensene av ulykken for enkeltskjebner på alvor, og belyse de ubesvarte spørsmålene og myndighetenes håndtering av ulykken.

Det er viktig å forstå, spesielt for yngre generasjoner, hvorfor vi har det så bra i velferdsstaten Norge, men også  hva det har kostet

Kathrine Haldorsen

- Alexander Kielland-ulykken ble et vendepunkt i historien om det norske  oljeeventyret. Det er viktig å forstå, spesielt for yngre generasjoner, hvorfor vi har det så bra i velferdsstaten Norge, men også  hva det har kostet.  Dette er norsk virkelighet, og som samfunnsaktør ønsker TV 2 å belyse en stor nasjonal hendelse som dette, sier hun.

I fjor vedtok Stortinget at Riksrevisjonen skal undersøke hvordan myndighetene ivaretok ansvaret sitt i forbindelse med ulykken.

Serien produseres av Screen Story Film TV, som blant annet har produsert Gullruten-vinneren «Overleverne» og Gullruten-nominerte «Korrespondentene». Det er programskaperne Håvard Klyve Parr og Stian Indrevoll som står bak serien, mens Thorvald Nilsen er produsent.

Nå er produksjonsteamet på jakt etter bilder og videomateriale fra perioden rundt ulykken, og ber publikum om hjelp.

Vi er spesielt på utkikk etter bilde og videomateriale fra Kielland-plattformen og fra denne perioden av norsk oljehistorie som kan hjelpe oss å fortelle om katastrofen

Thorvald Nilsen

- Vi går inn i dette arbeidet med en ydmyk og åpen innstilling, og ønsker å lytte til alle perspektiver. Så er vi også spesielt på utkikk etter bilde og videomateriale fra Kielland-plattformen og fra denne perioden av norsk oljehistorie som kan hjelpe oss å fortelle om katastrofen. Kontakt oss gjerne hvis du har materiale, sier produsent Thorvald Nilsen.