Dette har bransjen lært av nedturen til neste opptur
- Oljeprisen er ikke det største problemet.
Administrerende direktør i Norsk olje og gass, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, mener at det aller viktigste vi kan lære fra denne nedgangsperioden er kostnadsfokuset.- Fra 2000 til 2014 ble investeringene firedoblet. Selv fra 2014 til 2015 ligger investeringsnivået femti prosent høyere enn i 2010 – men kostnadene økte i takt med investeringene, sier Schjøtt-Pedersen til enerWE.
Godt nok?
Han mener at bransjen blant annet har hatt for vane å velge de beste løsningene, der de gode hadde vært godt nok.
- Man jobbet for lite med effektiv og rasjonell ressursutnyttelse, og lagt for lite vekt på standarder. Kostnadene løp løpsk, forklarer Schjøtt-Pedersen.
Oljeprisen forsterket bare effekten
- Den viktigste årsaken til utfordringene vi ser nå er ikke fall i oljepris, det er fordi kostnadene økte så mye.
Topplederen legger til at arbeidet med å redusere disse startet allerede før oljeprisen falt, og så forsterket effekten seg med fallet i oljeprisen.
- Hva er det viktigste selskapene kan gjøre for å takle omstillingen?
- Vi tror at virksomheten vil ta seg opp igjen i løpet av relativt få år. Og da er det viktig å ikke gjøre den samme feilen en gang til – nemlig å miste fokus på kostnader, sier Schjøtt-Pedersen.
For at Norge skal være konkurransedyktige i fremtiden og for å kunne utnytte de store ressursene som ligger på norsk sokkel, må kostnadene være i sentrum.
Sverdrup-arbeidere er ikke født enda
- I et riktig langt perspektiv så er det viktig å tenke på at Sverdrup-feltet skal drives frem til 2069, det betyr at de som skal jobbe på dette feltet i senere fase ikke er født enda, og det gir en lys fremtid for de som utdanner seg inn i fremtiden, avslutter Schjøtt-Pedersen.
Karl Eirik Schjøtt-Pedersen var en av foredragsholderne på Petrosam-konferansen på NTNU mandag.