Røst kommune ligger 100 km vest for Bodø. Foto: Fredrik Drevon.
Røst kommune ligger 100 km vest for Bodø. Foto: Fredrik Drevon.

Kan Lofoten klare seg uten olje?

Publisert

AP-ordføreren på Røst er motstander av oljeutvinning ved øy-paradiset, men sier rett ut at kommunen ikke har klimamål.

- Personlig er jeg helt i mot oljeutvinning på Nordland 6. Vi er redde for fisken vår. Renommeet til Røst står også i fare. Tørrfisk fra Lofoten, fersk fisk fra Lofoten, rent vann i havet. Hvis folk nedover i Europa får greie på at vi skal begynne med sånne ting her så spørs det, sier Røst-ordfører Tor Arne Andreassen til enerWE.

Vi kan dessverre ikke se Nordland 6 fra Andreassens kontor. Utsikten er dominert av et grusbelagt område der det snart blir kunstgressbane.

Tor Arne Andreassen (AP) er ordfører på Røst, men kommer opprinnelig fra naboøya Værøy. Foto: Fredrik Drevon.
Tor Arne Andreassen (AP) er ordfører på Røst, men kommer opprinnelig fra naboøya Værøy. Foto: Fredrik Drevon.

Leteområdet Nordland 6 ved Røst har i mange år vært en frontlinje i den norske miljødebatten. Ifølge snl.no er Nordland 6 i "den spesielle situasjonen at mesteparten av området er juridisk åpnet for letevirksomhet etter petroleumsloven, men holdes stengt politisk."

Nesten alle skal med

Andreassen forteller at han ikke var på Arbeiderpartiets landsmøte i april, der partileder Jonas Gahr Støre sa at Norge "skal lede an i et internasjonalt krafttak for å redde havets helse."

Samtidig står det i partiprogrammet for 2017-21 at AP åpner for å konsekvensutrede petroleumsaktivitet i Nordland 6.

- De skulle gå inn med et kompromiss om å verne Lofoten. Men de verner jo kun Lofotodden og bortover der. Så den verningen til AP når ikke frem til Røst, sier Andreassen.

Skal de lete etter olje må de bruke seismikk, noe vi vet har forstyrret fisken tidligere. Dessuten er det områder for gyting av torsk, sei og hyse utenfor Røst.

Fisk fra Røst er svært ettertraktet i blant annet Italia. Foto: Fredrik Drevon.
Fisk fra Røst er svært ettertraktet i blant annet Italia. Foto: Fredrik Drevon.

FrP har vært enda tydeligere enn AP på at de vil satse på olje, og skriver på sine nettsider at "Oljesektoren må sikres nytt leteareal - arbeidsledigheten må bekjempes."

Partiet mener videre at oljeutvinning er nødvendig for å løfte næringslivet i Nord-Norge, og for å møte et økende globalt energibehov.

Øyvind Korsberg, stortingsrepresentant for FrP fra Troms, og medlem av Energi- og miljøkomiteen, har ikke besvart våre spørsmål om oljevirksomhet på Nordland 6.

Langt til butikken

Det som gjør mest inntrykk på Røst er ikke tørrfisken på hjellene, eller ørnens vingespenn, men Joker-butikkens beliggenhet.

Øykommunen 100 kilometer vest for Bodø er ekstremt desentralisert, selv etter norsk standard.

Til tross for at Røst bare har 535 innbyggere (4. kvartal 2016) og totalt syv kilometer vei, har man valgt å plassere kommunens eneste dagligvarebutikk tre kilometer fra rådhuset, skolen og kirken, som kan kalles sentrum. Dermed er bilen et naturlig valg for mange.

Ordfører Tor Arne Andreassen (AP) midt mellom kirken, skolen og rådhuset. Foto: Fredrik Drevon.
Ordfører Tor Arne Andreassen (AP) midt mellom kirken, skolen og rådhuset. Foto: Fredrik Drevon.

- Hvis man ikke skal lete etter olje her, bør ikke også Røst bidra til mindre bruk av olje. Det er noe med å følge i praksis det man står for? 

- Vi kunne selvfølgelig ha snakket om sykkeløya Røst og elbiløya Røst, for dette er helt ideelt her, men det handler om kostnad og hva folk vil. Det er ikke mye olje som ligger her. Du kan like gjerne la det ligge. Teknologien er kommet dit at de kan presse mer ut av de gamle oljefeltene, sier ordfører Tor Arne Andreassen.

- Noen kommuner har klima- eller miljømål. Har Røst det?

- Nei.

- Har du tenkt på det? 

- Nei. Jeg har ikke tenkt på det. Jeg skal være ærlig på det, sier Andreassen.

Røst kommune ønsker å bygge en ny skole til 40 <br/>millioner, noe som betyr mer lån for en kommune syltet i gjeld. Foto: Fredrik Drevon.
Røst kommune ønsker å bygge en ny skole til 40 
millioner, noe som betyr mer lån for en kommune syltet i gjeld. Foto: Fredrik Drevon.

Vasser i gjeld

Ifølge Andreassen produserer Røst fisk for 600 millioner i året. Likevel var gjennomsnittsinntekten på Røst 286 220 kroner.

Benyttede midler til forebygging og bekjempelse av barnefattigdom i Røst kommune var i 2015 på 171 500 kroner, ifølge et dokument enerWE har fått innsyn i.

Røst kommunes netto lånegjeld er 102,445 kroner per innbygger. Tallet for hele landet er 62,704 kroner per innbygger.

Andreassen gir ikke noe klart svar på hvorfor kommunen har så stor gjeld, utover at Røst var på ROBEK, et register over kommuner og fylkeskommuner i økonomisk ubalanse.

- Jeg overtok i 2011. På fire år jobbet vi oss ut av ROBEK igjen. De siste årene har vi hatt pluss i regnskapet vårt.

- Når har dere nedbetalt gjelden?  

- Jeg tror ikke vi noen gang får til det, for vi har behov for å bygge ny skole. Da må vi kanskje opp med ytterligere 40 millioner i lån.

Ballbingens sleivete konstruksjon og manglende vedlikehold kan tyde på at Røst vil få utfordringer med den nye kunstgressbanen. Foto: Fredrik Drevon.
Ballbingens sleivete konstruksjon og manglende vedlikehold kan tyde på at Røst vil få utfordringer med den nye kunstgressbanen. Foto: Fredrik Drevon.

På inntektstoppen i Røst troner John Bjarne Holm, daglig leder i Røst fiskeindustri, med 12,4 millioner i inntekt og 42,2 millioner i formue i 2015.

Det er langt ned til nestemann. Geir Børre Johansen står oppført med 1,9 millioner i inntekt, og 26,7 millioner i formue.

- Med tanke på den enorme verdiskapningen fra tørrfisk, står det ganske dårlig til her? Hvorfor er det så og si ingen gründervirksomhet her? 

- Det er et godt spørsmål. Det var mer gründervirksomhet for noen år tilbake. Det har stoppet opp. Fiskeflåten på Røst har alltid vært små sjarker. Folk har kombinert bonde- og fiskeryrket.

Ifølge Andreassen har det alltid vært arbeid på land til så og si alle som bor på Røst.

- Her er ingen sosial nød. De fleste jobber og tjener sine penger og har det godt. Vi fisker opp fisken på vinteren, men så henger den til tørk og det er den torsken, tørrfisken, vi produserer nesten bare tørrfisk.

- Det er tørrfesken som gir lys i husan resten av året, sier Andreassen.

Mange steder på Røst kan man se fisk henge til tørk. <br/>Foto: Fredrik Drevon.
Mange steder på Røst kan man se fisk henge til tørk. 
Foto: Fredrik Drevon.

Nesskongenes makt

Andreassen sier at hvis røstværingene ikke får tilgang til tørrfisken, og ikke kan henge den opp i disse perfekte omgivelsene for tørking, så kan folk forlate øyriket for godt.

- Røst blir kanskje som en plattform. Du flyr folk inn for å arbeide. Dette det er den beste plassen i verden å tørke tørrfisk på. Så lenge verden har behov for tørrfisk, vil det være aktivitet på Røst, men det er ikke sikkert at det bor folk her, sier Andreassen.

- Jeg bruker å si at Røst kommer aldri til å overleve på sykkelturister.

Andreassen forteller at innenfor fiskeri har Røst seks bedrifter, pluss Jangaard som kom på 2000-tallet og etablerte seg med fiskeproduksjon. Det er de samme aktørene som driver turisme.

- De er eiendomsaktører, de har hoteller, alle mulighetene.

- Nessekonger, rett og slett? 

- Ja, på en måte kan du si det. Men her er det ikke forskjell på Kong Salomo og Jørgen Hattemaker.

Selv om Røst har flyplass med daglige flygninger til Bodø, og gode fergeforbindelser, er ikke Andreassen overbevist om at en turistboom på Røst er mulig eller ønskelig.

Røst har 230-240 overnattingsplasser på Røst, og 6000-7000 besøkende årlig.

- Jeg tror ikke de som driver dette i dag har tatt det alvorlig. Nå har vi noen prosjekter på gang hvor vi skal jobbe med reiseliv og næringsbasert kultur. Vi har ansatt en prosjektleder nå, og har lyst ut stillingen som næringssjef. Kanskje kommer det noen nye ideer.

- I fjor hadde hotellene en økning på 21 prosent. Potensialet er enormt. Men så er spørsmålet: Vil vi ha det sånn som de har det på Lofoten? Nå kjøres prosjektet med forvaltning for å være klar for å ta imot turistene hvis det skulle bli en boom.

Temperaturen på Røst er ganske stabil gjennom året, men lyset har fantastiske variasjoner fra time til time. Foto: Fredrik
Temperaturen på Røst er ganske stabil gjennom året, men lyset har fantastiske variasjoner fra time til time. Foto: Fredrik

Andreassen er oppgitt over at kommunen ikke får mer skattepenger av verdiene som skapes lokalt.

- Vi får tilbake en overføring per hode, som man får ellers i landet. Jo færre vi blir, jo mindre penger får vi. Så Røst kommune er på en måte fattig, hvis vi ser på det som en bedrift.

- Men du får jo inntektsskatt fra John Bjarne Holm?

- Han betaler noen kroner i skatt. Men all bedriftsbeskatning fra AS går rett til staten.

- Nå bidrar jo staten blant annet kirke og NAV?

- Ja, vi får jo noen kroner tilbake. Kirke er det kommunen som betaler, men staten lønner presten.

Andreassen mener de er merkelig at man bare får tilbake 40-50 millioner fra staten når man "leverer 600-700 millioner til felleskassa sånn generelt."

Denne kirkegården ligger rett ved Røst flyplass. Mange av gravsteinene er restaurert med nye navneplater. Foto: Fredrik Drevon
Denne kirkegården ligger rett ved Røst flyplass. Mange av gravsteinene er restaurert med nye navneplater. Foto: Fredrik Drevon

Fiske ikke størst på Røst

Ifølge ordføreren er det 51 årsverk i Røst kommune fordelt på cirka 70 personer. De statlig ansatte er to på NAV, samt politiet og presten.

Målt i antall personer i arbeid er landbruk og fiske ifølge SSB bare den fjerde største næringen på Røst, med 42 sysselsatte. De tre største næringene er:

 • Varehandel, hotell, restaurant, etc. (73)
 • Sekundærnæringer (71)
 • Helse- og sosialtjenester (48).
 • - På vinteren er det sysselsatt 160-180 personer i fiskerinæringen. Alle som bor på Røst har jobb. Men vi har for lite folk, så vi henter 130 utenfra. De fleste kommer fra Polen og baltiske land.

  Det bare er sånn

  Her ser vi blant annet bedriften Røst sjømat. Foto: <br/>Fredrik Drevon.
  Her ser vi blant annet bedriften Røst sjømat. Foto: 
  Fredrik Drevon.

  I tråd med Norges kulinarisk tradisjon, er det på Bodø-Røst-fergen hamburger med pommes frittes, og annen generisk veikromat på menyen. Du kan også få karbonadesmørbrød med brun løk og et symbolsk salatblad.  Bacalao får du ikke.

  På Coop i Oslo selges tørrfisk snacks til 1500 kroner kiloen. En pakke på 30 gram koster 52 kroner. Fisken er tatt i land på Leknes i Lofoten, men pakket på Island.

  - Hvorfor får jeg ikke kjøpt tørrfisk-snacks fra Røst på Coop, Rema eller Kiwi?

  - Det er et paradoks. Vi er en råvareprodusent. Vi sender fra oss råvaren. Når vi drar til Italia ser vi hva de lager av fisken der nede. Så er det også slik at den tørrfisken vi sender har en varighet på flere år. Det er ikke noen datostempling. Men så snart du gjør noe med den, har du en datostempling, sier Andreassen.

  - Men det er vel ingen unnskyldning for å ikke tjene penger på fiskeprodukter?

  - Ja, det er jeg helt enig i. Det er et paradoks.

  - Fiskeribedriftene kunne bidratt til å finansiere den nye skolen til 40 millioner, hvis de hadde tjent mer? 

  - Jo, selvfølgelig, men de er veldig flinke til å bidra i samfunnet, også økonomisk, både til hallen her og kunstgressbanen. Vi har en eiendomsskatt på 4 promille som mange irriterer seg over. Vi får inn 4 millioner i året på det.

  En kamp mot vindmøller

  Bebyggelsen på Røst er ekstremt spredt. Mange av husene har fortsatt fasader av eternittplater. Foto: Fredrik Drevon.
  Bebyggelsen på Røst er ekstremt spredt. Mange av husene har fortsatt fasader av eternittplater. Foto: Fredrik Drevon.

  Planene om vindmøller på Røst har foreløpig ikke blitt noe av. NVE ga i 2011 Vindkraft Nord konsesjon på å bygge og drive tre vindmøller på 9 MW effekt.

  Ifølge NVE ble tillatelsen "påklaget bl.a. av Meteorologisk institutt av hensyn til eksisterende værradar på Røst." NVE trakk dermed tillatelsen tilbake.

  - Det var også snakk om å sette havparker, som de kunne plassert ved Stavøya, skjult for folk, men jeg tror det ville kostet for mye. Det kan jo hende dette kommer opp igjen i den grønne diskusjonen, sier Andreassen.

  - Hva med solceller her på Røst?

  - Vi har snakket om det, men ikke kommet i gang med noe. Noen hytter har solcellepaneler og det funker fantastisk, sier Andreassen.

  - Hva skal du gjøre med Jonas Gahr Støre? Skal du møte ham? 

  - Hvis jeg får anledning til det, så kan jeg gjerne møte ham. Jeg har ikke hilst på ham ennå. Når det gjelder Nordland 6 har jeg i mange sammenhenger gitt uttrykk for hva jeg mener. Hvis de ikke respekterer det, da takker jeg heller for meg.

  Andreassen vedgår at han ennå ikke har invitert Støre til Røst, men sier det kan bli aktuelt hvis Støre blir statsminister.

  - Spesielt i år har det vært mange politikere fra forskjellige partier her. I forbindelse med at Natur og Ungdom hadde et oljemøte her, kom alle partiene bortsett fra Høyre, FrP og AP. Det var nei-partiene som kom, så det ble ikke den store debatten.

  - Vi fikk også besøk av Kommunalkomiteen, som ser på kommunereform, inntekter og overføringer. Det er ikke bare enkelt å drive næringsvirksomhet på Røst. Hvis ikke fiskerne får fisken på land på Røst mellom januar og påske, får vi ikke tørrfisk. Da vil oppkjøperne gå andre steder. Da blir det ikke lys i husan de neste årene.

  Kan bli et modellsamfunn

  Til tross for en folkevekst i 2016 på minus 16 personer håper Andreassen innbyggertallet på Røst stabiliserer seg fremover.

  - Det er 53 elever på skolen. Hvis vi bygger en ny skole, bygger vi for 65 elever. Nåværende skole er en falleferdig betongkloss fra 1966. Vi har basseng nederst i skolen som vi skal ta vare på og legge tak over.

  Røst har et rikt kulturliv og stor gjestfrihet. Blant annet ble vi invitert på et foredrag arrangert av den lokale Dante Alighieri-foreningen.

  Primuns motor i foreningen er kommunelege Kjell-Arne Helgebostad, som kommer fra Asker.

  Med en inntekt på 1,6 millioner, har Helgebostad den fjerde høyeste inntekten i kommunen. Han kom til Røst første gang som turist i 2004, men har bodd her fast i tre år.

  - Motstanden mot lokal oljeutvinning er sterk på Røst, men fraværet av klimamål i kommunen tyder vel på at folk her synes det er ok å utvinne olje i et annet øyparadis langt unna?

  - Jeg tror denne typen spørsmål vil tvinge seg frem også i lokalpolitikken etterhvert. Jeg stilte selv miljøspørsmål til kandidatene i kommunevalget, sier Helgebostad.

  Han kjører selv elbil, og mener forholdene på Røst ligger veldig godt til rette for et miljøvennlig liv med elbil og sykkel.

  - Vi produserer mat her ute av topp kvalitet, det er ikke lenge siden tørrfisk fra Lofoten har fått EUs PGI-merke, og er dermed anerkjent som lokalprodusert delikatesse på linje med Parmaskinke og Champagne.

  - Jeg håper og tror at Røst kan bli et modellsamfunn. Ofte er et såkalt grønt liv også et godt liv og et sunt liv. Når vi sykler i stedet for å kjøre bil, er det bra både for oss selv og for miljøet, sier lege Kjell-Arne Helgebostad til enerWE.

  enerWE har fått støtte av Fritt Ord til å skrive en serie med artikler om det «grønne oljeskiftet». Her skal vi ta for oss forskjellige problemstillinger knyttet til utfordringene rundt forurensning og klimagassutslipp i olje- og gassbransjen, samt hvordan nettopp denne bransjen er bærebjelken i finansiering av den norske velferdsstaten. Dette er den andre artikkelen i denne serien. Den første handlet om karbonfangst

  Kjell-Arne Helgebostad er legen på Røst, og mener kommunen kan bli et modellsamfunn. Foto: Fredrik Drevon.
  Kjell-Arne Helgebostad er legen på Røst, og mener kommunen kan bli et modellsamfunn. Foto: Fredrik Drevon.
  Joker på Røst ligger en halvtimes gange fra sentrum, slik at de fleste velger bil som transportmiddel. Foto: Fredrik Drevon
  Joker på Røst ligger en halvtimes gange fra sentrum, slik at de fleste velger bil som transportmiddel. Foto: Fredrik Drevon

  Les også: Greenpeace: - Det største problemet med karbonfangst er at det er et sidespor