Jubler for Høyre-vedtak om Oljefondet

Publisert

Verden trenger enorme investeringer i ny fornybar energi, og en slik åpning er noe av det viktigste Norge kan gjøre i klimaarbeidet, sier Marius Holm, leder i ZERO i en pressemelding.

Som del av resolusjonen «Grønn omstilling» vedtok landsmøtet at Høyre vil «La SPU investere i unotert infrastruktur for fornybar energi med samme krav til lønnsomhet som for andre investeringer».

En slik åpning har blitt anbefalt av Norges Bank og en rekke faginstanser. Finansdepartementet har så langt sagt nei, men i Jeløya-erklæringen ble regjeringspartiene enige om å «vurdere å åpne» for slike investeringer.

ZERO jubler for at Høyre nå har slått fast at partiet vil få dette til.

- En åpning for å investere direkte i fornybar energi vil ha stor betydning for det globale klimaarbeidet. Det er også bra for Norge, siden det vil bidra til bedre avkastning og mindre samlet risiko for fondet, sier Marius Holm, leder i ZERO.

I et brev til Finansdepartementet i februar sa NBIM at manglende åpning for investeringer i unotert fornybar infrastruktur "begrenser handlingsrommet vi som forvalter har til å tilpasse oss finansielle konsekvenser av klimaendringer».

Tirsdag legger Regjeringen fram årets stortingsmelding om forvaltningen av Oljefondet.

I følge NTB så jubler også MDG og SV.

- Det er på høy tid at oljefondet får investere i unotert infrastruktur, mener MDGs Rasmus Hansson.

Finanspolitisk talsperson i SV, Kari Elisabeth Kaski, er også fornøyd med Høyre-vedtaket og sier dette er en sak SV og flere partier har foreslått flere ganger. Med denne beslutningen kan det dermed gå mot flertall på Stortinget, sier hun.

- Vi forventer nå at Regjeringen følger opp regjeringserklæringen og Høyres ferske vedtak og åpner for å investere direkte i fornybar energi. Dersom åpningen ikke kommer i stortingsmeldingen, forventer vi at Høyre tar initiativ til å løse saken på Stortinget, sier Holm.

Powered by Labrador CMS