Hege Iren Frantzen er leder i Norsk Journalistlag.
Hege Iren Frantzen er leder i Norsk Journalistlag.

Klimaveileder for journalister: - Vi må vise at vi tar klima på alvor

Norsk Journalistlag har laget «Klimaveileder» til tillitsvalgte.

Publisert Sist oppdatert

I dag lanserte Norsk Journalistlag en «Klimaveileder» som både skal hjelpe tillitsvalgte i organisasjonen til å ta grønne og klimavennlige valg. Veilederen tar i første rekke for seg praktiske ting som blant annet oppfordring til digitale møter, spørsmål man skal stille ved valg av hoteller og catering og bruk av engangsbestikk. Men det understrekes at disse grønnere valgene ikke skal gå på bekostning av arrangementets kvalitet. det oppfordres også til digitale møter der man kan, uten at det skal gå ut over den den gode journalistikken.

Til enerWE forteller Hege Iren Frantzen - som er leder i NJ - at ideen til en slik veileder stammer fra et landsmøte-initiativ for to år siden.

- På Landsmøtet i 2019 kom dette inn i programmet: «NJ erkjenner klimautfordringene, og skal aktivt tenke grønt i sitt arbeid». Vi må ta vår del av ansvaret. Blant annet ble det formulert at det skulle særlig begrunnes om man skulle fly utenlands, men vi syntes at vi kunne gå lenger. Dermed ble det satt ned et utvalg, forteller Frantzen.

Og hun forteller at veilederen i første rekke om en bevisstgjøring i organisasjonen og blant medlemmene.

- Vi ønsker at man tenker gjennom valgene vi tar og bruker forbrukermakta. For eksempel når det gjelder reiser så vi at vi hadde en regel om at man skulle reise på billigste måte. Der la vi til at man kan velge et mer miljøvennlig alternativ selv om det er dyrere. Men det har også vært viktig for organisasjonen at det ikke er forbudt å fly. Det er ikke praktisk å ta buss fra Finnmark til Oslo for å gå på kurs. Vi kan heller ikke si at folk på østlandet alltid skal ta buss, det kan i noen tilfeller ta fryktelig lang tid. Det viktigste er bevisstgjøringen, sier hun.

- Vil dette påvirke dekningen av det grønne skiftet?

Dette handler ikke om hvordan journalister dekker klima og miljø - der står de fritt

Hege Iren Frantzen

- Nei, og det var veldig viktig for landsmøtet i 2019. Dette handler ikke om hvordan journalister dekker klima og miljø - der står de fritt. Men hvis vi skal være en organisasjon som skal tiltrekke seg tillitsvalgte under 40 år, må vise at vi tar klima på alvor, avslutter hun.

Her kan du lese veilederen.

Powered by Labrador CMS