Sverdrup-feltet det eneste trygge

Publisert

Oljeprisen må opp til 71 dollar.

Få av de mange planlagte oljefeltene på norsk sokkel blitt offer for oljebremsen så langt, men med dagens oljepris på 40 dollar er bare Johan Sverdrup verdt utbyggingen, ifølge beregninger.

– Johan Sverdrup er det eneste feltet jeg tør å si at er 100 prosent trygt, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets til E24.

Flere av lisensene på de andre feltene ble tildelt da man antok at oljen kunne selges for 110 dollar fatet, men med dagens oljepris er ikke utbyggingen lønnsom. Torsdag opplyste Det norske oljeselskap at det skrinlegger planen om å bygge ut oljefeltet Vette på grunn av manglende lønnsomhet.

--- Reklame (saken fortsetter under) ---

https://vimeo.com/157152222

--- Rekame ---

I år og neste år skal Statoil levere en plan for utbygging og drift for feltene Trestakk, Grande D og Johan Castberg, og Wintershall for Skarfjell. For at disse feltene skal være lønnsomme å bygge ut, må oljeprisen stabilisere seg på over 71 dollar fatet, viser beregninger fra Rystad Energy.

Selskapet mener imidlertid at Sverdrup vil få følge av flere feltutbygginger, fordi det er forventet en betraktelig økning i oljeprisen de kommende årene.

1. mars var boringen i gang på den første av totalt 35 produksjonsbrønner på Johan Sverdrup-feltet. Boringen startet akkurat midnatt og skjedde fra boreriggen Deepsea Atlantic.