Sverdrup trosser rekordlav oljepris

Publisert

- Ville ha vært et skrekkscenario, mener Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.

Den lave oljeprisen truer lønnsomheten selv for det gigantiske Sverdrup-feltet i Nordsjøen. Men olje- og energiminister Tord Lien (Frp) er 100 prosent sikker på at det realiseres.

– Vi kan ikke lage en oljepolitikk som baserer seg på kvartalsvurderinger av oljeprisen. Det vil være et katastrofalt feilgrep, sier Lien til NTB.

Oljeprisen er i øyeblikket på 33 dollar fatet, godt under den antatte grensen for lønnsomhet ved Sverdrup – det største industriprosjektet i Norge på mange år.

– Sverdrup blir realisert. Det er «done deal». Både fase 1 og fase 2 kommer, sier oljeministeren.

Utbyggingen vil ifølge Statoil gi inntekter på mer enn ett norsk statsbudsjett og generere vel 50.000 årsverk.

Lavere en selv regjeringens prognoser 

Frp-statsråden er ikke urolig for Sverdrups lønnsomhet, til tross for at en tidligere rapport fra Rystad Energy sier den vil betinge en oljepris på 37 dollar fatet. Lavere kostnader og billigere rigger har presset prisen noe ned.

– Usikkerheten er større enn på lenge. På kort sikt kan oljeprisen gå begge veier, men etterspørselsveksten i verden er dobbelt så høy som gjennomsnittet de siste 15 årene. Det er gitt at oljeprisen vil stige på sikt, sier Lien.

Han erkjenner imidlertid at oljeprisen er langt lavere enn selv regjeringens mest pessimistiske prognoser. Så sent som i oktober i fjor anslo regjeringen en oljepris på mellom 50 og 60 dollar fatet.

Omkamp om nordområdene

De tunge tidene vil tvinge fram en omkamp om olje- og gassforekomstene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, tror Lien. Samarbeidsavtalen med Venstre og KrF freder disse områdene i denne stortingsperioden.

– Den krevende situasjonen som industrien nå står i, vil i aller høyeste grad gjøre det mer aktuelt for Stortinget å gå inn for en konsekvensutredning i 2017 eller 2018. Jeg kan ikke skjønne at vi kan ta oss råd til å la disse ressursene ligge, sier han.

– Skrekkscenario

At Johan Sverdrup blir utsatt, nedskalert eller skrinlagt, er et skrekkscenario, sier direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri til NTB.

– Det vil få dramatiske konsekvenser. Mange av oppdragene i tilknytning til Sverdrup har gått til norske selskaper, men jeg er trygg på at det ikke vil skje, sier han.

– Mitt inntrykk er at de aller fleste analytikere ser for seg en oljepris som vil krabbe oppover igjen, kanskje mot 70 dollar fatet. Du kan ikke stoppe en så stor utbygging fordi oljeprisen er lav i en periode, poengterer Lier-Hansen.

Det politiske spillet rundt oljeprisen gjør alle prognoser usikre, men dagens situasjon er krevende, erkjenner han.

– Jo lavere oljeprisen blir, jo vanskeligere blir det å «regne hjem» nye prosjekter. Det får store konsekvenser for leverandørindustrien, sier han.

Powered by Labrador CMS