Kong Harald deltar likevel ikke under åpningen av Johan Sverdrup-feltet

- På grunn av påkjenningene den siste tiden, vil Hans Majestet Kongen ikke delta ved åpningen av Johan Sverdrup-feltet som planlagt.

Publisert Sist oppdatert

I morgen, tirsdag, skulle kongen stå for den offisielle åpningen av Johan Sverdrup-feltet.

Feltet forventes å dra inn totalt 1600 milliarder kroner, hvorav 900 milliarder forventes å gå til staten.

Miljøpartiet de Grønne reagerte imidlertid negativt på at Kongen skulle stå for åpningen, og de gikk hardt ut og kritiserte Equinor for å bruke kongen til et slikt representasjonsoppdrag.

– Equinor og regjeringen burde latt være å sette kongen i en situasjon der han må kaste glans over et oljeprosjekt som vil bidra massivt til klimakrisen, sa Une Bastholm i MDG.

Det fikk blant annet nyutnevnt olje- og energiminister Sylvi Listhaug til å reagere kraftig.

– Dette er respektløst av MDG. Å bruke kong Harald på denne måten politisk for å gjøre seg selv interessant, tror jeg det norske folk reagerer sterkt på, sa olje- og energiminister Sylvi Listhaug.

Også statsminister Erna Solberg forsvarte den representasjonsoppgaven som viktig.

– Det er helt naturlig at kongen deltar på åpningen av et av de største bidragene til norsk velferd i årene som kommer, sa Solberg.

Nå melder det norske kongehus at Kongen ikke vil stille på åpningen. De oppgir at det er på grunn av påkjenningene den siste tiden.

- På grunn av påkjenningene den siste tiden, vil Hans Majestet Kongen ikke delta ved åpningen av Johan Sverdrup-feltet som planlagt, skriver Slottet på hjemmesiden til det norske kongehus.

Ari Behn gikk bort 1. juledag, og ble gravlagt på fredag. Han var tidligere gift med prinsesse Martha.