Taper andel i Sverdrup

Publisert

Det norske og Røkke vil gå rettens vei

Det norske oljeselskap (Det norske) er så misfornøyd med distribusjonen av eierandeler i Johan Sverdrup-feltet at de nå vurderer å trekke staten inn for retten.

Overtok fordelingen

Olje- og energidepartementet foretok fordelingen etter at selskapene etter langvarige forhandlinger ikke ble enige, men misnøyen forsvant ikke av den grunn, bekrefter kommunikasjonsdirektør Rolf Jarle Brøske i Det norske til NTB.

Vi må bruke tid på å sette oss inn i vedtaket. I ytterste konsekvens kan det bli aktuelt å trekke staten inn for retten, sier kommunikasjonsdirektør Rolf Jarle Brøske i Det norske til NTB.

Lavere DNO-andel enn i avvist forslag

I fordelingen fra Olje- og energidepartementet får DNO en lavere andel enn i det forrige forslaget som selskapet allerede har sagt nei til. I det opprinnelige forslaget var Det norske tildelt 11,9 prosent av forekomsten, og i regjeringsfordelingen reduseres dette til 11,57. Det norske er ikke fornøyd med en 0,33 prosents nedgang fra et forslag de allerede har avvist.

Petoro taper også

Da selskapene forhandlet om fordelingen i februar, inngikk fire av fem selskaper et kompromiss. Det norske (hvor Kjell Inge Røkke er en av eierne) blokkerte imidlertid for en avtale. Også Petoro kjempet for å få en høyere andel i feltet enn de øvrige lisenspartnerne ønsket, men etter et møte med statsråden like før fristen for å levere fordelingsplanen gikk ut, aksepterte Petoro en lavere eierandel. I Statoil-forslaget hadde Petoro en andel på 17,8 prosent, 0,44 prosent høyere enn i dagens fordeling.

Problemet er løst, mener Lien

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) mener på sin side at vedtaket løser eierandel-krangelen.

Vedtaket gjør at alle selskapene nå vil ha egeninteresse i å bygge ut og drive feltet de neste tiårene, slik at vi oppnår god ressursforvaltning og høyest mulig verdiskaping fra feltet.

Liten endring, stort utslag

Johan Sverdrup er et av de største funnene på norsk sokkel på 30 år, og Statoil anslår at feltet over 50 år vil gi en samlet inntekt på vel ett norsk statsbudsjett. Endringer på brøkdeler av en prosent kan få store utslag ettersom Johan Sverdrup antas å kunne gi en samlet produksjonsinntekt på 1.350 milliarder kroner over 50 år.

Powered by Labrador CMS