Statoil dropper elektrifisering på Castberg-feltet

Publisert

Statoil sier det blir for dyrt og usikkert å forsyne Johan Castberg-feltet med strøm fra land. Selskapet ønsker en løsning med gassturbiner, og miljøorganisasjonene raser.

Statoil la tirsdag fram programmet for konsekvensutredningen av Johan Castberg i Barentshavet. Selskapet har falt ned på en kraftløsning med gassturbiner, fordi det frykter at elektrifisering fra land kan slå beina under hele prosjektet.

– Johan Castberg er kanskje det verste og dyreste feltet på norsk sokkel å elektrifisere. Det er veldig teknologisk utfordrende, sier Margareth Øvrum, konserndirektør for Teknologi, prosjekter og boring i Statoil, til NTB.

Feltet vil ha behov for 170 megawatt, som ifølge Øvrum tilsvarer strømforbruket i en by med 75.000 innbyggere. For å sikre tilgang til kraft og holde kostnadene i sjakk, går de inn for gassturbiner. Utslippene vil da bli 270.000 tonn CO2 per år, som utgjør 2 prosent av det årlige utslippet fra norsk sokkel i dag.

Udugelig

Energi- og miljøpolitisk talsperson Heikki Eidsvoll Holmås (SV) mener kraftløsningen er en hån mot norske klimamål:

– Stortinget har vedtatt at norske utslipp skal drastisk ned. En utbygging slik Statoil foreslår i dag, er i strid med norske klimamål.

Partiet står fastholder at kravet må være nullutslipp.

Statoil lover at feltet blir lagt til rette for fremtidig elektrifisering, dersom løsningen blir effektiv og gjennomførbar. Det holder ikke for Bellona og Natur og Ungdom:

– Dette er et resultat av Statoils egen udugelighet, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

– Når oljenæringa skal spare penger, kutter de utslippsreduserende elektrifisering og lokale arbeidsplasser. Det eneste som ikke kuttes er norske klimagassutslipp, sier Gaute Eiterjord, nestleder i Natur og Ungdom.

Ikke sikkert

Johan Castberg er det største feltet som ennå ikke er utbygd på norsk sokkel. Statoil avslører ikke egne tall, men henviser til en ringvirkningsrapport fra Agenda Kaupang: Johan Castberg vil i utbyggingsfasen stå for 23.000 årsverk og koste 50-60 milliarder kroner. Over halvparten av totalinvesteringene er norske vare- og tjenesteleveranser til feltet. Den nordnorske verdiskapingen i utbyggingen er anslått til å utgjøre 1,7 milliarder kroner.

I selve driftsfasen vil feltet gi i snitt 1.200 årsverk, 300 av disse i Nord-Norge. Feltet er ventet å produsere i over 30 år, og samlet inntekt av produksjonen er beregnet til 290 milliarder i 2015 kroner.

– Hvor sikre er dere nå på at utbyggingen blir en realitet?

– Vi jobber alt vi kan for å få et best mulig og robust prosjekt, så vil utviklingen i oljeprisen ha en betydning for om det skjer eller ikke, sier Øvrum

Hun vil ikke si hvilken minstepris prosjektet er avhengig av per i dag for å gå i pluss. Statoil har tidligere i år sagt at de skal ha en break even-pris på under 45 dollar fatet. Dagens oljepris ligger rundt 47 dollar fatet.

Jubel i bransjen

Selv om ikke alt er i boks, blir nyhetene sett på som et skritt nærmere for prosjektet som tidligere lå på vent på grunn av høye kostnader. En samstemt bransje og næringsinteresser i nord jubler lettet.

Programmet for konsekvensutredningen skal nå ut på høring, før en endelig utbyggingsplan skal leveres, etter planen i løpet av 2017. Der blir utbyggingen, aktuelle utbyggingsløsninger og antatte virkninger for andre næringer og miljø presentert. PUD (plan for utbygging og drift) skal skrives i 2018

Powered by Labrador CMS