- Jo mer du bygger, jo billigere blir det

Publisert

Swedbank har i dag samlet 450 deltagere fra finansnæringen til Swedbank Energy Summit 2018. Der er temaet "Going green".

Michael Liebreich har en bakgrunn fra Bloomberg der han dro i gang Bloomberg New Energy Finance for å rapportere finansielle nyheter om fornybar energi. Nå driver han sitt eget selskap Liebreich Associates, og på Swedbank-konferansen snakket han varmt om investeringer i fornybar energi.

Han trekker frem at man kan si mye om hvordan utviklingen går ved å se på hvor mye penger som investeres.

- Måten vi måler om vi endrer noe er om vi bruker nok penger på det, sier Liebreich.

I 2017 ble det på verdensbasis investert 397 milliarder dollar i fornybar energi. Det er et stort beløp, men det er fortsatt et godt stykke under investeringene i olje og gass. Det er også litt lavere enn i 2015.

- Investeringsbeløpet har stagnert de siste årene, men effekten vi får ut av investeringene har ikke stagnert, sier Liebreich.

Han peker på at utviklingen har gått rasende fort, og at det derfor kommer mye mer ut av disse investeringene fra år til år.

Liebeich mener at utviklingen går så fort at vi innen 2040 vil se det han kaller "tredjedelsverdenen":

 • 1/3 av elektrisiteten vil produseres av vind og sol
 • 1/3 av biler og små lastebiler vil være elektriske
 • 1/3 mer energieffektivitet
 • Han påpeker at energi og elektrisitet ikke er det samme, og at tallene derfor vil være annerledes hvis man tar med alle former for energi.

  For et land som Norge som er tilnærmet 100 prosent forsynt med egenprodusert fornybar energi takket være vannkraften, høres det kanskje ikke så oppsiktsvekkende ut at han forventer at 1/3 av elektrisiteten kommer fra vind og sol i 2040. På verdensbasis er imidlertid dette oppsiktsvekkende gode tall.

  Liebeich mener dette kan tilskrives den rivende utviklingen som er mulig på grunn av måten sol og vind produserer elektrisitet.

  - Dette er ikke ressursbasert. Dette er ikke finne kull eller olje eller gass. Dette er materiellforskning, det er programvare, og det er big data. Jo mer du bygger, jo billigere blir det, sier Liebeich.

  Som eksempel viser han bilder av hvor store solpanelparker var i 2005 og 2017. På bildet fra 2005 er verdens største solpark relativt liten, mens den i 2017 er så enorm at du knapt ser hvor den ender på et stort overblikksbilde.

  Hvis vi ser bort fra Norge, så er fortsatt kull en stor og viktig kilde til kraftproduksjon. Liebeich mener imidlertid at det vil endres, og at det kanskje har begynt å endre seg allerede.

  - Kull har passert toppen, sier Liebeich.

  Mye av grunnen til at kull fortsatt brukes så mye er at det er en relativt fleksibel energikilde som kan slås av og på etter behov. Denne fleksibiliteten er imidlertid litt oppskrytt i hans øyne.

  - Disse kraftverkene er ikke designet for å slås av og på, og noen av de er veldig gamle, sier Liebeich.

  Det har ikke hindret Europa i å fortsette å bruke kull, og Liebeich er skuffet over hvor lite Europa har gjort for å kvitte seg med kullkraften.

  - Dessverre er Storbritannia det eneste landet i Europa som virkelig har kuttet i kullforbruket sitt, men det vil endres, sier Liebeich.

  Han viser til at de kraftig økte prisene på CO2-kvoter vil sørge for at kull fases ut uansett om EUs politikere tar grep eller ikke.