Milliarder i feilinvesteringer

Publisert

Jens Stoltenberg kritiserer makttriangelet NHO, LO og miljøbevegelsen for milliarder i feilinvesteringer. Han viser blant annet til om grønne sertifikater i 2006.

– Jeg prøvde å stå imot, men det kommer fra alle kanter, fra LO, NHO, industri og miljø. Det handler om svære økonomiske verdier, milliarder i feilinvesteringer, sier Stoltenberg til Dagens Næringsliv.

I den mye omtalte boken «Min historie» som kom ut fredag, avslører NATO-sjefen mange tanker rundt norsk politikk. Han skriver i boken at Norge da han var på i Stortinget hadde et «miljøindustrielt kompleks».

– Det som er synd er at det ikke har vært et mer kritisk blikk på den enorme makten disse interessene samlet sett greier å mobilisere, sier han.

Stoltenberg forteller om innføringen av grønne sertifikater i 2006 hvor han mener regjeringen tapte 13 milliarder årlig på en politikk der Norge betalte i dyre dommer på å gi billig kraft til Tyskland.

Hvordan kan SV være for noe som tapper fellesskapet for milliarder, ødelegger urørt natur og tar livet av massevis av havørn og truede ugler?», spurte den tidligere Ap-lederen den gangen.

Tidligere SV-leder Kristin Halvorsen mener Stoltenberg hadde gode poenger i diskusjonen, mens NHO-direktør Svein Oppegaard sier at de grønne sertifikatene var ønsket av både industrien og energiprodusentene. Bellona-leder Frederic Hauge er fornøyd med å ha gitt Stoltenberg en verdig kamp.

– Jeg opplevde Jens som uforsonlig. Det var et maktspill hele tiden, sier Hauge.