- Jeg fikk mange lite hyggelige tilbakemeldinger fra en del av disse som kaller seg «klimaskeptikere»

Publisert

Denne sommeren har enerWE kjørt daglige sommerprater med mennesker i olje- og energibransjen.

I alle sommerpratene har vi stilt spørsmål rundt det varme sommerværet og menneskeskapte klimaendringer. Dette er et spørsmål som i sommer også fikk det til å koke rundt Stortingsrepresentant Tina Bru (H), sitter i energi- og miljøkomitéen på Stortinget.

- Hva har du gjort i sommer?

- For det meste var vi hjemme og på hytta, med unntak av en liten uke i Paris. Der var vi på konsert med Beyoncé og Jay-Z, samme kveld som Frankrike vant VM-finalen i fotball. Det var rimelig kaos i byen den kvelden, men for en opplevelse!

- Klarer du å logge ordentlig av når du har ferie, eller sjekker du jobbmail hver dag?

- Det er veldig vanskelig å logge av, men jeg prøver hardt å gjøre det likevel. Jeg tror det er viktig å ta litt 100 % pause innimellom, særlig når man har en jobb hvor man er «på» hele tiden, som vi politikere ofte er.

- Sommeren i Norge har vært rekordvarm. Norske bønder fortviler. I Europa er rekordvarme der menneskeliv og helse står på spill. Skogbranner herjer både i Norge og Europa. I Hellas har skogbranner også tatt liv. Du uttalte at den varme sommeren kan ha noe med klimaendringene å gjøre. Hvordan var reaksjonene?

- Reaksjonene var voldsomme, i hvert fall på sosiale medier. Det kokte i kommentarfeltet, og jeg fikk mange lite hyggelige tilbakemeldinger fra en del av disse som kaller seg «klimaskeptikere». Men jeg tror, hvis man løfter blikket fra kommentarfeltet på Facebook, at de aller fleste synes det jeg sa var lite oppsiktsvekkende. De aller fleste tror på klimaendringer, og de aller fleste ser også at denne sommeren har vært unormal. Folk flest ønsker at politikere skal ta dette på alvor, og at vi sammen finner løsninger for hvordan vi både skal tilpasse oss et endret klima og jobbe for å hindre større endringer enn de som allerede er her.

- Du sa til Dagsavisen at kritikken går inn på deg, og at du mister litt av lysten til å engasjere deg i klimadebatten. Hvordan kan vi snu den negative trenden og skape konstruktive diskusjoner i kommentarfeltene fremfor hat og sjikane?

- Dette har jeg grublet mye på i sommer, men det finnes nok ikke noe enkelt svar. Jeg har hvert fall ikke funnet det. Men jeg blir optimist når jeg ser at yngre mennesker ofte har bedre «folkeskikk» på internett enn det en del andre har. Kanskje det kommer av at de har vokst opp med de sosiale mediene, og forstår at det skrive hatefulle ting eller være stygg på internett, er det samme som å stå på torget med en ropert og hyle ut det samme budskapet. Og det vil de fleste ikke gjøre. Det er vel det enkle og vanskelige svaret: folk må ta med seg vanlig høflighet, også inn i kommentarfeltene.

- I hvilken grad tror du at Høyres velgere støtter opp om det at klimaendringene er menneskeskapte?

- I svært stor grad. Det er veldig sjeldent jeg treffer på medlemmer eller folk som sier de stemmer på oss, men som ikke anerkjenner at også mennesker bidrar til klimaendringene. Men, ingen regel uten unntak, selvfølgelig.

- Opplever du at det kan være vanskelig å forklare forskjellen mellom vær og klima når du diskuterer med «ikke-eksperter»?

- Ja, men detaljene i klimaforskningen kan jo være vanskelig for de fleste å forstå, meg selv inkludert. Til tross for alle årene jeg har jobbet med dette i energi- og miljøkomiteen, så tror jeg ikke man blir utlært eller «ekspert» her med mindre man selv er forsker. Men skal vi få folk med på å gjøre endringer i sin egen hverdag, og godta politikk for å begrense utslipp, så er vi nødt til å forsøke å forklare det på en mest mulig lettfattelig måte. Slik sett tror jeg årets sommer og den påfølgende debatten kanskje har bidratt til å belyse konsekvensene av global oppvarming.

- Når enerWE møter representanter fra oljebransjen så sier de fleste at de er glade for å ha slike som deg som forstår og støtter opp om Norges viktigste næring. Hvordan vil du beskrive olje- og gassindustriens fremtid?

- Bransjens fremtid, og da tenker jeg først og fremst på norsk sokkel, kan fort være lysende. Men det fordrer at bransjen holder seg konkurransedyktig og ikke hviler på laurbærene selv om oljeprisen nå har steget igjen. Jeg tror det er helt avgjørende at vi denne gangen virkelig, selv om vi også har sagt det før når vi har hatt vonde år, lærer av våre tidligere feil. Vi kan ikke havne tilbake der vi var før oljeprisen falt, hvor vi selv på 100 dollar fatet, slet med lønnsomheten. Utrolig mye bra arbeid har blitt gjort de siste årene av bransjen selv, for å styrke lønnsomheten og konkurransekraften (og i det så ligger også det å redusere utslippene og bli mer klimavennlig; det kan fort bli et konkurransefortrinn). Hvis vi klarer å holde fast på det, og samtidig være attraktive for alle de unge folkene som nå skal velge studier og karrierevei, har norsk sokkel og olje- og gassbransjen her mange gode år foran seg.

- Du kan invitere med deg tre gjester på fjelltur for å diskutere klimaendringene. Hvem velger du?

- Oi. Er det lov å si at jeg foretrekker å gå på fjelltur for å nyte naturen - ikke for å diskutere klimaendringene? Det gjør jeg jo nok på jobb fra før:-)