- Ja, olje og gass er en del av problemet, men det må bli en del av løsningen

Publisert

På enerWE Communication Conference som blir arrangert på Lillestrøm i dag var Øistein Johannesen fra Statoil tilstede for å fortelle om Statoil og bransjens kommunikasjonsutfordringer. Johannesen er kommunikasjonssjef for Norsk Sokkel i Statoil, og har mye å bryne seg på i dagens samfunnsdebatt.

Han valgte en linje der han påpekte at bransjen har et kommunikasjonsproblem, og at de har undervurdert folkeopinionen.

- Distansen til oss har blitt mye større. Vi har blitt profesjonelle kommunikasjonshus som oppleves som en mur, sier Johannesen.

Han påpekte samtidig at bransjen ikke måtte gjøre tabben å gå rett i angrep på de som uttaler seg kritisk. Johannesen mener at det er noen få som er for full stans, men at de fleste har et fornuftig syn på bransjens viktighet selv om de er kritiske.

- Olje- og gassindustrien er enormt viktig. Det tror jeg alle skjønner, sier Johannesen.

Han mener at bransjen burde tatt kommunikasjonsspørsmålet på alvor på et mye tidligere tidspunkt.

- Vi er ikke flinke nok til å anerkjenne at det er forskjellig syn på vår industri. Vi går rett i skyttergraven og pøser på med motargumenter. Vi burde nok brukt mer tid på å forstå hva som egentlig ligger bak kritikken vi får. Der tror jeg at vi som industri har bommet, sier Johannesen.

Samtidig klarte han ikke å dy seg fra å komme med noen stikk i form av en vitsetegning der en klimaaktivist protesterer samtidig som vedkommende er kledd opp med produkter som kun er tilgjengelige som en følge av at det utvinnes olje og gass.

- Olje og gass er en del av problemet, men må bli en del av løsningen, sier Johannesen.

- En av de store kommunikasjonsutfordringene jeg tror vi virkelig har bommet på er at folk ikke forstår hva vi bruker olje og gass til i dag, sier Johannesen.

Han påpekte at oljen og gassen brukes til mye mer enn bare drivstoff for biler, båter og fly.

- En mobiltelefon inneholder omtrent 40 prosent olje og gass, og det trengs to liter olje for å lage tastene på et PC-tastatur, mens en vanlig sofa trenger ca 60 liter olje, sier Johannesen.

Han la også til at 80 prosent av medisiner og kosmetikk er helt avhengig av olje og gass, samt at kunstgjødsel lages som følge av bruk av naturgass.

Johannesen påpekte at alt tyder på at transportsektoren i stor grad vil bli elektrifisert, og at det vil gå utover olje- og gassetterspørselen. Han mente imidlertid at det ville veies opp av annen bruk som vil føre til økt etterspørsel totalt i årene fremover.

Johannesen mener det blir helt feil at den norske klimadebatten har blitt en slags for eller mot olje- og gassbransjen.

- Det er så fortvilende at debatten er så svart/hvitt som den er i Norge. Den er altfor viktig til det, sier Johannesen.

Han påpekte også at olje- og gassbransjen har et langsiktig perspektiv, og at den gjennom historien har vist seg i stand til å klare det som mange på et tidspunkt har sagt at var umulig.

- Undervurder aldri norsk sokkel og hva norsk olje og gassbransje er i stand til, sier Johannesen.