- Ivar Aasen-plattformen pumper mer enn bare olje

Publisert

Aker BP signerer “datafrigjøringskontrakt”. Det forteller Framo i en pressemelding. I samarbeid med Cognite og Framo intensiverer Aker BP digitaliseringen av offshoreoperasjoner; ny smartkontrakt innen service vil endre den tradisjonelle tilnærmingen til vedlikehold.

Ivar Aasen-plattformen i Nordsjøen pumper mer enn bare olje. Herfra sendes også store mengder av data tilbake til fastlandet. Bruken av «big data» skal gjøre plattformen til en av verdens mest effektive.

- Aker BP sin visjon er å digitalisere alle våre operasjoner fra start til slutt. Nøkkelen er å endre forretningsmodellen og aktiviterer gjennom digital teknologi og frigjøring av datastrømmer, sier Lars Atle Andersen, VP Operations – Technology & Digitalization in Aker BP.

På Ivar Aasen-prosjektet har Aker BP tatt i bruk nye applikasjoner fra Cognite i digitaliseringsprosessen. Å kombinere informasjonen fra data som hentes ut er upløyd mark. Som første eksterne part, har pumpeleverandøren Framo fått ut sanntidsdata om eget utstyr.

- Når Cognite strømlinjeformer datastrømmen kan vi i Framo lage egne «apper» for å predikere tilstanden på utstyret og igjen kunne planlegge effektivt vedlikehold. Vi kan altså få intelligente data tilbake fra våre pumper og utvikle system som forutser hva som vil skje med pumpene frem i tid», sier Trond Petter Abrahamsen, Managing Director i Framo Services AS.

Målet med samarbeidet mellom Aker PB, Framo og Cognite er å endre den tradisjonelle tilnærmingen til vedlikehold. Strømmen med live data fra plattformen gjør overvåking fra land mulig.

Dermed kan de  gå vekk fra kalenderbaserte aktiviteter og i stedet følge tilstanden med kontinuerlig tilgang til data. Det gir behov for andre avtaler og onsdag 29. august signeres en helt ny servicekontrakt mellom Aker BP og Framo.

- Når vi vet hvordan pumpene fungerer ute i bruk på den konkrete installasjonen, kan vi også gi bedre råd om vedlikehold i hvert enkelt tilfelle. Serviceavtalene dreies fra å definere timer per mann til å snakke om oppetid. Det har ikke vært gjort før, så det har krevd at vi designer helt nye smart-kontrakter, forklarer Abrahamsen.

Aker BP vil fortsette å digitalisere offshore-operasjonene. Målet er at utbyggings-prosjekter skal være lønnsomme med en oljepris på under 35 dollar fatet.

- Jo mer som deles, jo bedre. Kan vi anvende denne teknologien på samtlige felt, blir operasjonene våre enda bedre. Vi er sikre på at dette er smart. Derfor går vi høyt ut med å si hva vi vil oppnå, og håper at mange henger seg på, sier Lars Atle Andersen from Aker BP.