Norsk olje og gass: – Ikke faglig grunnlag for å flytte iskanten

- Det er viktig med forutsigbarhet for de utvinningstillatelsene myndighetene har tildelt.

Publisert

Det er ikke faglig grunnlag for å endre definisjonen for iskanten fra 30 til 15 prosent isfrekvens, mener Norsk olje og gass.

– Både i 2006 og 2011 ble det benyttet 30 prosent isfrekvens som utgangspunkt for å avgrense iskantsonen. Vi mener det ikke er faglig grunnlag for at regjeringen nå skal endre den til 15 prosent, sier konstituert direktør Knut Thorvaldsen i Norsk olje og gass.

Regjeringen la fredag fram forslag til ny forvaltningsplan for de norske havområdene – Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten, Norskehavet, Nordsjøen og Skagerrak. Blant tiltakene er å flytte grensen for petroleumsvirksomhet i Barentshavet sørover til der det i gjennomsnitt finnes havis 15 prosent av dagene i april.

Grensen trekkes imidlertid like nord for alle oljefelt som er åpnet. Regjeringen følger heller ikke de faglige rådene fra blant annet Polarinstituttet og Havforskningsinstituttet, som har anbefalt å trekke grensen for iskanten ved 0,5 prosent isfrekvens.

– Vi er glade for at den nye definisjonen gir grunnlag for fortsatt næringsvirksomhet i de åpnede områdene i Barentshavet sør. Det er viktig med forutsigbarhet for de utvinningstillatelsene myndighetene har tildelt, sier Thorvaldsen.

(©NTB)