Seniorforsker Johannes Bergh tror FrP kan stikke kjepper i hjulene for regjeringen. - FrP har nok makt til å felle regjeringen hvis de vil det, sier han.
Seniorforsker Johannes Bergh tror FrP kan stikke kjepper i hjulene for regjeringen. - FrP har nok makt til å felle regjeringen hvis de vil det, sier han.

- Det er klart at Frp har mulighet til å gjøre stor skade

Valgforsker tror ikke det er tilfeldig at FrP velger å ta omkamp om vindkraft, utenlandskabel og iskant.

Publisert

Til NRK har Fremskrittspartiet signalisert at det er tre saker de kommer til å ta omkamp om - etter at de nå har forlatt regjeringen. Disse tre sakene er vindkraft, utenlandskabelen NorthConnect og iskanten.

Valgforsker og statsviter Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning sier til enerWE at det er fullt mulig at FrP nå kan skape mye trøbbel for regjeringen.

- Det er klart at Frp har mulighet til å gjøre stor skade. Det kan hende at regjeringen kan klare å få flertall i enkeltsaker - sammen med andre partier på Stortinget, så da kan det hende at det går bra for regjeringen likevel. Men det ligger et symbolsk element i at FrP tar omkamp om saker og viser seg som ikke så vennlig innstilte til regjeringen. Kritiske situasjoner kan oppstå for regjeringen hvis man ikke klarer å få flertall med andre partier, tror Bergh.

Alle de tre sakene som FrP nå varsler omkamp om, ligger under Olje- og energidepartementet - der FrP har hatt statsråden. Dette kommenterer Bergh slik;

Det er også tre saker der det var stor uenighet i den gamle regjeringen, så det er ikke tilfeldig at dette er saker der FrP har hatt et tydelig annet standpunkt enn de andre partiene

Johannes Bergh

- Det er også tre saker der det var stor uenighet i den gamle regjeringen, så det er ikke tilfeldig at dette er saker der FrP har hatt et tydelig annet standpunkt enn de andre partiene.

- Kan Frp lykkes med å torpedere disse tre sakene?

- Ja. FrP har jo mye makt selvsagt. Selv om det kan hende at regjeringen klarer å samle nok støtte i akkurat disse sakene, har FrP nok makt til å felle regjeringen hvis de vil det, avslutter han.