Irland dropper investeringer i fossil energi

Publisert

Irlands nasjonalforsamling har stemt for at landets statlige investeringsfond skal droppe alle investeringer i fossil energi.

Den irske nasjonalforsamlingen stemte før helga for det historiske lovforslaget som første land i verden, ifølge the Independent.

Med 90 mot 53 stemmer ble det vedtatt å ikke lenger investere midler fra det statlige investeringsfondet i kull, olje eller gass. Fondet har investeringer tilsvarende 70 milliarder kroner.

Lovforslaget er ventet å bli godkjent i løpet av de kommende månedene, etter at landets finanskomité har gjort sin vurdering.

– Prinsippet om etisk finansiering viser globale selskaper at deres kontinuerlige manipulasjon av klimaforskning, fornektelsen av klimaendringer og deres kontroversielle lobbyvirksomhet rundt i verden ikke lenger tolereres, sier Thomas Pringle, som fremmet lovforslaget.

I Norge stemte Stortinget i 2015 for at oljefondet skulle trekke seg ut av selskaper som baserer 30 prosent eller mer av sin virksomhet på kullkraft eller kullgruver. Over 50 selskaper var i 2016 ute av fondets aksjeportefølje som følge av kullkriteriene.

Leder for Greenpeace Norge, Truls Gulowsen, mener Irlands utsalg av fossil energi er et eksempel til etterfølgelse for resten av verden.

– Gratulerer, dette er strålende nyheter fra Irland. Nå må Norge følge etter og trekke oljefondet ut av alt fossilt, ikke bare kull, sier Gulowsen. (©NTB)

Les også: